Nu bekend is geworden dat Daniil Kvyat na dit seizoen naar Red Bull promoveert, is er voor 2015 weer een plaatsje vrij bij Toro Rosso. Kan Jean-Eric Vergne daardoor toch blijven? Hij durft er niet op te hopen.

Dat maakt de Fransman althans duidelijk in gesprek met Sky Sports F1. “Ik durf dat mezelf eigenlijk niet eens af te vragen”, meldt hij. “Ik heb geen idee wat er mogelijk is, maar ik verwacht niks en reken nergens op.”

“Ik heb ook even de tijd nodig om de nieuwe situatie te analyseren en begrijpen”, vervolgt Vergne, wiens lot bezegeld leek toen Toro Rosso eerder aankondige met Kvyat verder te gaan en Vergne voor 2015 te vervangen door Max Verstappen.

Met het aanstaande vertrek van Kvyat, is Vergne echter niet het enige Red Bull-talent dat (terug) in beeld is: ook Formule Renault 3.5-lijstaanvoerder Carlos Sainz jr. en DTM-coureur António Félix da Costa mogen weer hoop hebben.

Wat tegen Vergne spreekt, is dat Red Bull en ‘hoofd jeugdopleiding’ Helmut Marko eigenlijk al afscheid van hem hebben genomen onder de noemer ‘gewogen en te licht bevonden’, waardoor een vierde jaar bij Toro Rosso – sowieso een unicum – uitgesloten lijkt.

Vergne is wel in verband gebracht met Sauber en – al lijkt dat onwaarschijnlijk – Force India, maar de vraag is natuurlijk ook in welke mate geld een rol speelt in de concurrentiestrijd om die zitjes en hoeveel Vergne kan meebrengen, als hij al sponsoren weet te vinden.