Ondanks een niet onverdienstelijke elfde tijd, op slechts een paar tienden van teamgenoot Jaime Alguersuari, is Jean-Eric Vergne niet helemaal tevreden over zijn optreden in de eerste vrije training. ’s Middags moest hij de auto weer aan Sebastien Buemi teruggeven.

“Dit was in feite mijn eerste sessie, aangezien Zuid-Korea was verregend”, verklaart Vergne. “Het was niet uitzonderlijk. Gewoon wat je kunt verwachten van een coureur die volgend jaar in de Formule 1 wil rijden. Volgens mij is het team tevreden over het werk dat ik heb geleverd.”

Zelf is de Fransman dat echter niet. “Ik heb het gevoel dat ik het iets beter had kunnen doen. Zo zit ik in elkaar. Ik geloof niet dat debutant zijn betekent dat je niet kunt winnen. Ook al gaat dat in de Formule 1 niet helemaal op vanwege de grote verschillen tussen de teams.”

“Ik was verrast door het hoge gripniveau van de zachte banden”, vervolgt Vergne. “Ik slaagde er niet in direct een snelle ronde te rijden, wat wel nodig is met deze baan. Daardoor ben ik een beetje teleurgesteld in mezelf. Maar ik heb veel geleerd en kijk ernaar uit het beter te doen in Brazilië en natuurlijk naar de testdagen in de kampioensauto komende week.”

Vergne rijdt namelijk de rookietest voor Red Bull. In Brazilië mag hij wederom de eerste vrije training rijden. Dan moet Alguersuari plaatsmaken, terwijl vandaag Buemi moest toekijken. “Het was een kortere dag voor mij”, zegt de Zwitser. “Maar ik kwam snel in mijn ritme en heb vertrouwen voor de rest van het weekend. Al lijken we iets langzamer dan de afgelopen twee Grand Prix-weekenden.”

Buemi noteerde de twaalfde tijd. Alguersuari zat ’s ochtends nog wel even in de toptien, maar besloot de dag op de veertiende plaats. “De tijden zeggen niet veel”, stelt de Spanjaard. “Ik had bijvoorbeeld veel last van verkeer. De balans is goed en uit onze lange runs blijkt dat we het in de race weer beter zullen doen dan in de kwalificatie. Punten zijn zeker mogelijk.”