Jean-Eric Vergne heeft in de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan onbedoeld voor vuurwerk gezorgd: de achterremmen van zijn Toro Rosso vatten vlam en zorgden voor een flinke fik.

Voor Vergne kwamen de problemen totaal onverwacht: “Ik kwam er halverwege de eerste sector achter dat er iets niet goed zat. Ik dacht eerst dat het een motorprobleem was, totdat ik probeerde te remmen, er niks gebeurde en me realiseerde dat de achterremmen waren vastgeslagen.”

“Toen ik vervolgens zag dat de auto in brand stond, heb ik hem maar stilgezet. Het duurde vervolgens flink lang om de brand te blussen, dus ik ben bang dat het team hier vanavond veel werk aan heeft”, vreest Vergne, die zelf gelukkig ongeschonden kon uitstappen: “Behalve dat ik wat bluspoeder in mijn helm kreeg, heb ik nergens last van.”

Door de brand bleef Vergne in Q1 steken, op P18. “Dat maakt de race bij voorbaat al een lastig verhaal, aangezien inhalen hier heel moeilijk is”, weet pechvogel Vergne, die ‘alleen maar kan hopen dit jaar zoveel pech te hebben gehad dat het volgend jaar uitblijft’.

Ricciardo
Teamgenoot Daniel Ricciardo deed het ondertussen niet heel veel beter met een zestiende plaats. “Het was gewoon geen goede sessie voor ons, wat erg teleurstellend is nadat het vrijdag juist wel goed ging”, meldt hij.

“Ik had uiteraard graag verder vooraan gestaan en dat was ook absoluut mogelijk geweest, maar ik was niet gelukkig met de balans van de auto en het draaien van de wind werkte ook niet in ons voordeel. Hopelijk kunnen we echter nog wat van de race maken.”

Ricciardo is overigens niet bang morgen een soortgelijk probleem te hebben als teamgenoot Vergne vandaag had. “Daar maak ik me niet druk om, want er is me door het team verteld dat er niets mis is met mijn auto.”