Max Verstappen heeft in China een achtste plaats in rook zien opgaan. De Nederlander reed een ijzersterke race, maar de Renault-motor achterin zijn Toro Rosso gaf vier ronden voor het einde de geest.

“Dit is erg frustrerend”, vertelt Verstappen aan Verstappen.nl. “Tot het motorprobleem was het een geweldige race”, verzucht de coureur die als dertiende begon en gelijk in de eerste ronde twee plekken won, door aan Daniil Kvyat en Daniel Ricciardo – de coureurs van het grote Red Bull – voorbij te gaan.

Ook daarna had Verstappen het op zijn heupen, getuige een dappere inhaalactie van ver terug op Marcus Ericsson in de hairpin, een nette herhaling van dezelfde move op diens Sauber-teamgenoot Felipe Nasr en een stoere actie op Force India-coureur Sergio Pérez, na een knokpartij van een aantal ronden.

“Inhalen is een gevoel, dat kan ik niet uitleggen”, zegt Verstappen. “De actie op Ericsson vond ik zelf erg mooi. Ik remde heel laat en haalde de bocht nog maar net. Ook de andere manoeuvres waren echter heerlijk”, geniet de Nederlander nog na van de mooie kanten van zijn helaas tot een voortijdig einde gekomen race.

Wat de uitvalbeurt betreft, moet Verstappen immers erkennen dat dit ‘flink balen’ was. “Want als team hadden we het niet beter kunnen doen. De auto was goed en ik was tevreden over de balans. Natuurlijk missen we topsnelheid, maar in de bochten presteert de STR10 goed”, constateert de zeventienjarige, die al met al ook zeker met een trots en hoopvol gevoel mag terugblikken op zijn sterke optreden.

Sainz
Verstappens teamgenoot Carlos Sainz haalde de finish wel, maar deed dat door een versnellingsbakprobleem, een niet bepaald perfecte strategie en een uit overenthousiasme voortkomende fout buiten de punten op P13.

“Door op de hardere banden te beginnen, had ik weinig grip in het begin toen er nog niet veel rubber op de baan lag”, meldt Sainz. “Ik moest daardoor alle zeilen bijzetten en maakte helaas een fout door te spinnen, waardoor ik veel tijd verloor. Op zachte banden ging het later wel beter, totdat iets vreemds mis ging met de versnellingsbak”, vertelt de Spanjaard, die stil leek te vallen, maar zijn weg na een reset toch nog kon vervolgen.

“We moeten maar kijken wat er exact verkeerd ging, maar ik verloor hoe dan ook nog meer tijd door dit issue”, vervolgt Sainz, die dat jammer vindt: “Want zonder dat probleem denk ik dat ik alsnog kans had gemaakt op punten.”