De ontlading was groot bij Max Verstappen: na een seizoensopening vol pech en fouten, reed hij in Oostenrijk foutloos naar een prachtige zege. En dat ook nog eens op de thuisbasis van Red Bull Racing.

“Ik ben heel blij met deze onverwachte overwinning”, zegt Verstappen in de FIA-persconferentie na afloop. “Het is nu achter elkaar derde, tweede, eerste. Hopelijk kunnen we nu hier blijven.”

De eerste ronde was bepalend. Verstappen klom naar de tweede plek, zakte weer terug naar de vierde stek en pakte vervolgens alsnog de derde positie terug van Kimi Räikkönen, de man die later achter hem als tweede zou finishen. “Het was lastig om bij de start positie te kiezen”, aldus Verstappen. “Het lukte om hem zonder schade door te komen, en bovendien een plek te winnen.”

Lewis Hamilton leidde aanvankelijk de race, maar verloor de koppositie doordat Mercedes niet goed inspeelde op de virtual safety car voor het uitvallen van Valtteri Bottas. “Daarna was hij ook niet snel genoeg”, zegt Verstappen over de wereldkampioen. “Hij had pech met die safety car, maar het team riep hem ook niet binnen. En hij had de snelheid gewoon niet.”

Vervolgens reed Verstappen 56 ronden op hetzelfde setje banden. “Het was belangrijk om zo lang mogelijk door te gaan. Sommigen hadden meer problemen, maar gelukkig konden wij blijven doorrijden.” Het bleek genoeg voor de zege. “Het is geweldig om hier te winnen”, zei Verstappen al direct na de race. “In een Red Bull op de Red Bull Ring en met al die Nederlandse fans.”