Komende zondag staan voor Toro Rosso twee rookies aan de start. Max Verstappen en Carlos Sainz kunnen niet wachten om hun Formule 1-debuut te maken.

Zeker voor Max Verstappen, die zondag met zijn 17 lentes als jongste Formule 1-coureur ooit de boeken in zal gaan en kan rekenen op een storm van media-aandacht, is zijn eerste race een grote gebeurtenis. Toch maakt de jonge Nederlander zich geen zorgen. “Ik weet nog niet echt hoe het zal voelen”, zegt Verstappen. “Als de lichten straks aangaan, is het natuurlijk erg spannend, maar als ze uitgaan zal het weer net zijn als elke race die ik hiervoor heb gereden.”

Verstappen bezoekt Melbourne dit weekend voor het eerst. “Ik ben toen ik heel jong was wel eens in Australië geweest, maar dan in Sydney”, zegt hij. Toch kent de Toro Rosso-coureur het Albert Park-circuit prima: “Ik kan me herinneren dat ik mijn vader er heb zien racen, en ik heb het circuit heel wat keertjes gereden in de simulator. Het is een mooie baan, en ik heb natuurlijk zin om er mijn debuut te maken.”

Aan de auto zal het voor Verstappen in elk geval niet liggen. De nieuwe STR10 is namelijk een prima bolide: “In vergelijking met de auto van vorig jaar, waar ik die vrije trainingen mee heb gereden, is het echt een stap vooruit”, aldus een optimistische Verstappen. “Bij de tests was de nieuwe auto veelbelovend, vooral ook tijdens de lange runs. Ik voelde me goed achter het stuur en kon veel kilometers maken. Ik ga dus met vertrouwen de race in.”

Sainz

Ook Verstappens teamgenoot Carlos Sainz is nog nooit in Melbourne geweest. “Ik ben zelfs nog nooit in Australië geweest, dus ik kijk uit naar mijn eerste bezoek aan het land en aan de stad”, vertelt de Spanjaard. “Ik heb het circuit nog nooit gezien, en ook omdat het deels een stratencircuit is, zal het voor mij als nieuweling wel lastig worden”, verwacht Sainz.

De coureur verwacht meer moeilijkheden: “Het wordt ook nog eens de grootste tijdsverandering die ik ooit heb meegemaakt. Ik moet er dus maar snel op uit gaan om met een eventuele jet lag af te rekenen.” Maar een verstoord bioritme of niet; Sainz heeft er zin in: “Ik vind al die nieuwe uitdagingen fantastisch, zeker het feit dat ik straks mijn allereerste Grand Prix ga rijden.”