Max Verstappen is gefrustreerd door het technische mankement dat hem in Japan van een mooi kwalificatieresultaat beroofde. De Toro Rosso-coureur vertrekt zondag als vijftiende.

“Volgens mij is het al de vijfde keer dat we dit soort problemen hebben”, zegt Verstappen op zijn website. “Het is erg frustrerend. We starten weer van achteren, maar ik geef niet op.”

Aan het einde van de eerste kwalificatiesessie toonden de televisiecamera’s plots Verstappens bolide, die vlak na de hairpin midden op het asfalt tot stilstaan was gekomen. “Opeens verloor ik alle elektriciteit, dus mijn hele display viel uit.”, verklaart Verstappen het defect. “Dan kun je niets meer.”

Geen koppeling
De Nederlander kreeg niet eens meer de kans om zijn STR10 op het gras te parkeren, vertelt hij. “Ik probeerde naar de kant te gaan, want ik reed midden op de baan. Ik zat in de derde versnelling maar kon de koppeling ook niet meer gebruiken, dus ik kwam daar tot stilstand.”

Voor een puntenfinish moet Verstappen er weer een inhaalrace als die in Singapore uit persen. “Dat zal niet gemakkelijk worden, want inhalen is op Suzuka lastig”, weet de debutant. “Regen zou ons helpen. Maar de auto voelde tot hij stilviel goed aan, dus ik ga mijn best doen tijdens de race.”

Sainz
Teamgenoot Carlos Sainz kwam wel in actie in Q2, maar redde het daarin met een twaalfde tijd niet tot Q3. “Het is teleurstellend dat het daar ophield, want we hadden ons vandaag makkelijk bij de eerste tien kunnen kwalificeren”, meent de Spanjaard.

“Helaas had ik in Q2 last van vibraties in één van mijn voorbanden, waardoor ik mijn tijd niet meer kon verbeteren. Erg jammer, want ik was net een beetje gewend aan hoe deze baan is als het droog is.”

Ook Sainz mikt nog op een puntenfinish in de race, wat vanaf de elfde startplek die hij door de gridstraf van Nico Hülkenberg toegewezen heeft gekregen een haalbaar doel moet zijn. “De auto is snel en we hebben een setje zachte banden over, wat moet helpen, dus ik reken op een sterke race.”