*

Verstappen: ‘Het was niet mijn dag’

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

3 jaar geleden

Verstappen: ‘Het was niet mijn dag’
Racepictures

Max Verstappen sluit het seizoen 2015 af met de zestiende plaats. De Nederlander kwam als twaalfde aan de meet, maar werd teruggezet vanwege een tweetal tijdstraffen. Verstappen vat alles na afloop treffend samen: “Het was niet mijn dag.”

Max Verstappen finishte de race aanvankelijk als twaalfde, maar omdat hij buiten de baan kwam tijdens zijn duel met Jenson Button en daar volgens de wedstrijdleiding voordeel uit haalde, kreeg hij een tijdstraf van vijf seconden aan de broek. Die kon hij prima hebben, maar de straf van twintig seconden die daar nog eens overheen kwam niet. Verstappen zou er te lang over hebben gedaan om Lewis Hamilton voorbij te laten na het tonen van de blauwe vlag. Het resultaat: P16.

Naast de tijdstraffen heeft Verstappen ook drie strafpunten ontvangen op zijn licentie. Eén voor het Button-incident en twee voor het negeren van de blauwe vlaggen. Daarmee komt zijn strafpuntentotaal op acht, waarmee hij nog maar vier strafpunten verwijderd is van een schorsing van één race. Eerdere strafpunten ontving hij voor de botsing met Romain Grosjean in Monaco en voor het te hard rijden achter de safety car in Hongarije. De schorsing is alleen van kracht als een rijder twaalf strafpunten verzamelt binnen een tijdsbestek van twaalf maanden. Dat betekent dat in mei de strafpunten voor Monaco komen te vervallen.

Het was dan wel niet ‘de dag van Verstappen’, het begin van de race verliep volgens de Toro Rosso-coureur prima: “De snelheid zat er aanvankelijk goed in. Helaas blokkeerde ik mijn wielen bij het aanremmen van bocht acht, waardoor ik een extra pitstop moest maken. Daarmee waren mijn kansen op punten feitelijk verkeken.”

“Ik heb echter wel genoten van enkele vermakelijke duels”, gaat Verstappen op positieve voet verder, om daar aan toe te voegen dat hij van zijn hele debuutjaar heeft genoten: “Het is een geweldig jaar geweest, waarin we enkele sterke resultaten hebben neergezet. Toro Rosso voelt inmiddels al als een soort tweede familie voor me en ik wil alle medewerkers bedanken voor hun inzet dit jaar.”

Sainz

Teamgenoot Carlos Sainz behaalde net geen punten in Abu Dhabi, maar is desondanks tevreden met zijn race en zijn resultaat: “Ik ben vooral blij dat we sterk zijn teruggekomen na een moeizame openingsdag. Meer dan de elfde plaats zat er vandaag niet in, maar het toont wel aan dat als we eens geen pech hebben, we er redelijk bij staan.”

Sainz heeft woorden van gelijke strekking klaar over zijn debuutseizoen in de hoogste klasse van de autosport als Verstappen: “We hebben een goed jaar achter de rug, waarin ik persoonlijk heel veel heb geleerd. Ik ben betere en sterkere coureur geworden”, aldus Sainz die ook woorden van dank klaar heeft voor zijn team: “Ze hebben keihard gewerkt dit jaar, geweldig!”