Jos Verstappen raadt Robert Kubica aan alle tijd te nemen voor zijn herstel: “Hij moet het niet forceren en te vroeg terugkomen”, waarschuwt onze landgenoot.

Verstappen laat in zijn column voor De Telegraaf allereest weten dat hij geschrokken is door het ongeval van Kubica en hem een voorspoedig herstel toewenst, maar plaats ook een kanttekening bij het rally-ongeluk van de Renault-coureur: "Ik begrijp niet dat iemand tijdens zijn actieve Formule 1-carrière zulke grote risico's neemt" schrijft de Limburger. "Ik heb dat nooit gedaan."

"Ik snap best dat Kubica graag aan rally's meedoet, want de rallysport is ontzettend spectaculair, maar dus ook heel gevaarlijk", vervolgt Verstappen, die vindt dat coureurs er verstandig aan zouden doen 'gevaarlijke hobby's' achterwege te laten zolang ze in de Formule 1 actief zijn. "Concentreer je gewoon op je werk en ga later pas andere leuke dingen doen, dan heb je er toch alle tijd voor", luidt zijn advies.

In de ogen van Verstappen is Kubica – die hij als een smaakmaker ziet – vanzelfsprekend het grootste slachtoffer, al vindt hij dat ook Renault de dupe is geworden van het ongeluk. "Ze zullen er wel spijt van hebben dat ze hem toestemming hebben gegeven om aan die rally mee te doen, want nu moeten ze een maand voor aanvang van het seizoen ineens op zoek naar een vervanger."

Renault is de komende dagen bezig met het evalueren van de potentiële invallers als Bruno Senna en Nick Heidfeld, terwijl het team ook heeft aangegeven dat Vitantonio Liuzzi nog in the picture is. Als het Verstappen met de scepter zou zwaaien bij Renault, zou echter geen van deze drie coureurs worden aangesteld: "In mijn ogen komt er maar één iemand in aanmerking voor het stoeltje van Kubica, en dat is Nico Hülkenberg."

"Hülkenberg heeft veel potentieel", legt Verstappen uit. "Hij kan heel snel zijn, is een harde werker en heeft veel gewonnen in de klassen onder de Formule 1. Wat hij vorig jaar in Brazilië heeft laten zien, was bovendien ook erg bijzonder. Hij heeft overduidelijk talent en is een geschikte opvolger van Kubica."

Voor de geblesseerde Pool heeft Verstappen tenslotte ook nog advies. "Hij doet er verstandig aan pas terug te keren als hij helemaal fit is. Als je te vroeg weer instapt en niet presteert, is het snel met je gedaan in de Formule 1. Hij moet zich daarom op volgend jaar richten, want hij heeft nog wat operaties voor de boeg en afhankelijk van hoe hij herstelt, denk ik dat hij pas over één of anderhalf jaar weer op volle kracht is."