Max Verstappen finishte de Grote Prijs van Italië op dezelfde plaats als waar hij hem was aangevangen. Ondanks een dramatisch slechte start is de Nederlander niet ontevreden.

Hij verloor bij de start vanaf P7 meteen vijf plaatsen, maar finishte 80 minuten later op het Autodromo Nazionale Monza alsnog op de plek waarvan hij was vertrokken. “Als de start goed was gegaan, dan had ik Bottas (zesde, red) wel gepakt”, zei de tiener na afloop in het broeierige Monza.

Wat er mis ging weet de Nederlander echter niet: “De auto ging in de anti-stall”, meldt hij op zijn eigen website. “Hoe en waarom dat gebeurde weet ik niet, dus we moeten uitzoeken wat daar precies fout ging.”

Vervolgens was het aan Verstappen om een inhaalrace te rijden en de schade te beperken. Daar slaagde hij redelijk goed in, al viel dat aan het begin van de race niet mee: “Zo vroeg in de wedstrijd mag iedereen zijn DRS-systeem inzetten, ook de mensen voor me. Dan wordt inhalen toch wel lastig, maar dankzij een goede balans in de auto slaagde ik daar wel in. Ik haalde ze één voor één in.”

Dat de banden door het treintje rijden snel minder werden, weerhield Verstappen er dus niet van zich een weg naar voren te banen. Eén van zijn slachtoffers was Sergio Pérez, die ogenschijnlijk eieren voor zijn geld leek te kiezen toen Verstappen in de tweede chicane naderde.

“Ik zag dat Sergio energie aan het sparen was in de lange doordraaier. Hij had al veel daarvan opgebruikt in zijn pogingen mij op startfinish voor te blijven. Ik reed naar hem toe en verraste hem bij het aanremmen.”

Het zijn dat soort acties die maken dat Verstappen zich niet heeft verveeld op het Autodromo di Monza: “Een saaie race was het zeker niet, ik ben de hele tijd aan het knokken geweest. Dat was leuk, met een Red Bull krijg je daar wat minder kansen toe dan met bijvoorbeeld de Toro Rosso. Het was in ieder geval een goede, cleane race.”

Direct na afloop van de Italiaanse voorstelling keek Verstappen alweer vooruit. Naar Singapore, over twee weken gastheer van de Formule 1. Red Bulls talentenscout Helmut Marko grapte in een onderonsje in het motorhome dat hij in de Aziatische metropool een topklassering van zijn oogappel verwacht. Het bochtige stratencircuit is uitermate geschikt voor de RB12. “We gaan voor P1”, repliceerde Verstappen met een grote grijns.