Max Verstappen en Carlos Sainz zijn net zo toegewijd aan hun werk als Formule 1-coureur als Sebastian Vettel. Dat zegt Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

Tost had afgelopen seizoen zowel Verstappen als Sainz onder zijn hoede tijdens hun debuut in de koningsklasse van de autosport. Beide jonge coureurs maakten een sterke indruk. In 2007 en 2008 reed ook viervoudig wereldkampioen Vettel onder Tost voor Toro Rosso.

“Ze hebben alle drie het geduld, de houding, de motivatie en toewijding die nodig is voor de Formule 1”, zegt Tost. “Het zijn harde werkers.” De Oostenrijker doelt vooral op de vele uren die de coureurs tussen de races in de sportschool en de simulator doorbrengen.

Met de beslissing van Red Bull om het stoeltje naast Verstappen eind 2014 aan Sainz te geven in plaats van aan Jean-Eric Vergne heeft Tost het voorbije jaar dan ook geen moment moeite gehad. “Red Bull had helemaal gelijk. Max en Carlos hebben een heel goed niveau bereikt, en ik weet zeker dat ze een mooie toekomst tegemoet gaan.”

Max Verstappen (NDL) Scuderia Toro Rosso and Carlos Sainz jr (ESP) Scuderia Toro Rosso at Formula One World Championship, Rd18, Brazilian Grand Prix, Practice, Interlagos, Sao Paulo, Brazil, Friday 13 November 2015.

Verstappen wil ‘meerdere titels’

Verstappen gaf eind vorige week nog maar eens blijk van zijn hoge ambities. “Mijn ultieme droom is om wereldkampioen te worden, en dan niet één keer”, zei de 18-jarige Nederlander tegen Sky Sports. Bij welk team hij dat voor elkaar krijgt, maakt Verstappen niet uit.

Komend seizoen zal Verstappen bij Toro Rosso waarschijnlijk nog niet om de hoogste eer meedoen, maar dat vindt hij helemaal niet erg. “Het is prima om nog een jaar voor het team te rijden”, zei Verstappen tegen Sky. “Ik heb nog een lange weg te gaan en ik ben nog erg jong. Je bent nooit uitgeleerd.”