Max Verstappen zat in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Canada dicht bij de Ferrari’s en Mercedessen. De Red Bull van de Nederlander bleef echter niet heel.

Verstappen besloot de training op de vijfde plek. Hij reed een 1:13,388, anderhalve seconde sneller dan zijn tijd in de eerste training. En, nog belangrijker: slecht vier tienden van een seconde langzamer dan snelste man Kimi Räikkönen. Ten opzichte van Valtteri Bottas leverde Verstappen nog geen tiende in. Het zal Red Bull hoop geven met het oog op de kwalificatie. Het verschil tussen de Oostenrijks-Britse stal en de top vier was eerder dit jaar vaak een stuk groter.

Ondanks zijn snelle rondetijd eindigde Verstappens training niet op positieve wijze. Uit de achterkant van Verstappens Red Bull kronkelde opeens rook, waarna de wagen bij het uitkomen van de derde chicane stil viel. Het klonk als een motorprobleem, of wellicht een kapotte versnellingsbak. Het probleem verstierde Verstappens racesimulatie, waar hij op het gewraakte moment middenin zat.

‘Niets doet het’
Al eerder in de training waren er signalen dat er iets niet in de haak was met Verstappens RB13. De Nederlander zei tegen het team dat hij ‘op de rechte stukken snelheid verloor’. Ook klaagde hij over de systemen in zijn bolide, waar blijkbaar van alles aan mankeerde: “Niets doet het.” “Rustig aan, Max”, was het antwoord vanaf de pitmuur.

Dat Verstappens teamgenoot Daniel Ricciardo al na twintig minuten uit kon stappen, was evenmin een bemoedigend teken. Ook de Australiër meldde op de boordradio een gebrek aan vermogen. Het team droeg hem op terug te keren naar de pits, waaruit Ricciardo de rest van de training niet meer tevoorschijn kwam. Hij werd vijftiende, anderhalve seconde achter Verstappen.