De kwalificatie van Max Verstappen is in China uitgelopen op een teleurstelling. De Nederlander klaagde over motorproblemen en in de slotseconden werd een laatste poging om uit Q1 te springen, gehinderd door een crash van Antonio Giovinazzi. Max Verstappen kwam zodoende niet verder dan de negentiende tijd.

Max Verstappen laat aan het begin van het eerste kwalificatiedeel rustig zes minuten verstrijken, voordat hij en Red Bull het tijd vinden om de baan op te rijden. Net als de meeste concurrenten rijdt hij die eerste run op de supersofts van Pirelli. Zijn eerste getimede is 21 seconden langzamer dan de op dat moment snelste tijd van Vettel, maar nog voordat de Nederlander een écht snelle tijd weet te zetten, klaagt hij over problemen met de motor: “Er is iets niet in orde”, roept hij over de boordradio.

Op die ene getimede, extra opwarmronde na keert Verstappen vervolgens onverrichter zake terug in de pits. Een bezoekje aan de technische keuring kost hem nog eens kostbare seconden, maar met nog vijf minuten te gaan, zoekt hij opnieuw het asfalt op. Verstappen bevestigt over de boordradio dat de problemen aanhouden en de zeventiende tijd onderstreept dat Verstappen de gang in de auto niet weet te vinden.

Verstappen wordt door het team aangespoord om niet op te geven en te blijven pushen, maar een hernieuwde aanval op de top vijftien zit er niet meer in, omdat Sauber’s Antonio Giovinazzi zijn bolide bij het opkomen van het rechte stuk in de muur parkeert. Daarmee is het einde van de sessie en de uitschakeling van Verstappen een feit. P17 is dan al P19 geworden.