De droom van Max Verstappen om bij zijn debuut direct in de punten te rijden, ging na zijn pitstop in rook op. Jammer natuurlijk, maar de jonge Nederlander gaat niet bij de pakken neer zitten.

“Dat was een teleurstellende manier om mijn eerste race te beëindigen”, is Verstappens begrijpelijke commentaar na afloop. Hij legt uit hoe zijn onfortuinlijke uitvalbeurt tot stand kwam: “Na mijn pitstop zag ik opeens rook, dus dat meldde ik aan het team, dat me vervolgens opdroeg de auto aan de kant te zetten. Zonde, want de auto deed het goed en als hij heel was gebleven had ik denk ik punten gehaald.”

Maar de debutant laat zich niet klein krijgen, en ziet ook de positieve kant van de medaille in. “Mijn eerste run, op de medium-banden, was goed”, vertelt Verstappen, die aan het einde van zijn eerste stint vijfde lag. “Iedereen om me heen reed op de zachte band, en ik kon mooi in de buurt blijven.” De Toro Rosso-coureur kijkt alweer vooruit naar zijn tweede Grand Prix, over twee weken in Maleisië. “We moeten de positieve dingen van dit weekend onthouden, en alles dat we in Melbourne hebben geleerd inzetten voor een beter resultaat in Maleisië.”

Sainz

De coureur in de andere STR-10, Carlos Sainz, maakte ook zijn Formule 1-debuut en pakte daarbij met een negende plaats direct zijn eerste twee WK-punten. Ook Sainz bleef echter niet gevrijwaard van pech: zijn eerste pitstop mislukte volledig, en kostte hem ruim een halve minuut. “Dat was een moeilijk moment, want op dat moment lagen we er heel goed voor”, zegt Sainz. “Er zat natuurlijk wel wat meer in dan P9, maar we moeten optimistisch blijven.”

Ondanks die kleine tegenslag heeft Sainz genoten van zijn eerste Formule 1-optreden. “De start ging goed, ik kon in de eerste bocht direct lekker knokken”, vertelt hij. “Na de mislukte pitstop was het ook een kwestie van naar de streep rijden zonder problemen.” Sainz kijkt al met al tevreden terug op het weekend: “Ik heb al mijn doelen behaald, en verheug me op Maleisië.”