Max Verstappen kijkt met een goed gevoel terug op de Grand Prix van China. De Nederlander werkte zich na een moeizaam begin knap terug naar voren.

Max Verstappen kwam bij de start niet helemaal lekker weg vanaf de negende plaats. De Toro Rosso-coureur geeft zichzelf daar de schuld van: “Bij het doven van de lichten was mijn reactie goed, maar helaas stond de auto in de verkeerde power modus. Dat was mijn eigen fout.”

Verstappen verloor door zijn fout een aantal posities, waarna hij tijdens de safety car-fase opnieuw tijd verloor in de pitstraat. “Ik kwam tegelijk Met Carlos binnen, waardoor ik nog meer plaatsen moest toegeven. Ik kwam achteraan in het treintje terecht. Op dat moment dacht ik dat het niks meer zou worden.”

Waar hij in Australië onrustig werd toen het niet ging zoals gehoopt, bleef hij nu naar eigen zeggen kalm: “Dat heb ik wel geleerd in Australië. Ik ben niet gefrustreerd geraakt, ben blijven vechten en heb de mannen voor me één voor één ingehaald.”

Een andere les uit Australië, is dat Toro Rosso de strategie van tevoren tot in de puntjes heeft doorgesproken. Daardoor was het makkelijk voor het team om met de safety car te besluiten Verstappens strategie om te gooien en hem zijn laatste stint niet op mediums maar softs te laten rijden. “We hadden al in gedachten dat te doen als we iets verder terug zouden zitten, of in verkeer. Om aanvallend te kunnen eindigen.”

De laatste stint op de zachte banden leverde Verstappen uiteindelijk de achtste plaats op. Daarvoor moest hij onder andere Carlos Sainz en Valtteri Bottas voorbijgaan. “Sainz heeft me de ruimte gegeven hem te passeren. Hij had ook nooit stand kunnen houden, want ik stond op de zachtere compound. Het was mooi dat ik Bottas daarna nog in kon halen, en als de race één ronde langer had geduurd, had ik ook Hamilton nog kunnen pakken”, stelt Verstappen.

Een favoriet onder zijn inhaalacties, heeft hij niet. “Ik vond ze allemaal wel mooi.” Verstappen denkt wel dat hij zonder het oponthoud in de pits beter had kunnen eindigen dan achtste, maar prijst zich gelukkig met zijn inhaalrace. “Ik ben heel tevreden. Het was een leuke race.”

Sainz
Ook Carlos Sainz spreekt na afloop van een ‘leuke race’. De Spanjaard kwam achter zijn maatje als negende over de streep en hoewel dat ‘niet heel veel punten oplevert, is het goed om met beide auto in de punten te eindigen’.

“We hebben vandaag gevochten met Ferrari’s, Mercedessen en Red Bulls, en dat zijn toch echt wel de gevechten die je ook wílt voeren. Er had misschien iets meer in gezeten als we tijdens de eerste pitstops niet opgehouden werden door een Force India, maar ik ben desalniettemin tevreden. Het was leuk, we hebben veel in kunnen halen en de snelheid was er. Op naar Rusland, ik heb er zin in!”