Max Verstappen hoopt tijdens de Grand Prix van Australië zondag zijn vijfde startplek vast te houden. Meer dan dat zit er niet in, denkt de Limburger.

In het derde deel van de kwalificatie knikkerde Verstappen zaterdag zowel Daniel Ricciardo, teamgenoot Carlos Sainz als Felipe Massa uit de strijd. Alleen de Mercedessen en de Ferrari’s moest de Nederlander boven zich dulden. Anderhalve seconde moest hij toegeven op polesitter Lewis Hamilton.

Dat gat is tijdens de race niet zomaar gedicht, denkt Verstappen. “Normaal gesproken zijn we met de Ferrari-motor in de race iets sterker dan in de kwalificatie, maar ik denk niet dat we veel verder naar voren kunnen komen”, zegt hij op zijn eigen website. “Realistisch gezien zijn Ferrari en Mercedes te sterk. Ons doel zal zijn de vijfde positie vast te houden.”

Heel tevreden
Verstappen is tevreden met zijn positie van best of the rest. “Het ging goed. We hebben na de laatste vrije training nog wat aanpassingen gedaan aan de afstelling. Dat waren de juiste keuzes. Ik ben heel tevreden met de vijfde startplek.” Het nieuwe kwalificatieformat was ook voor de Toro Rosso-coureur even wennen. “Er staat veel druk op je. Maar onze strategie pakte goed uit.”

De vijfde plek in Melbourne is Verstappens beste kwalificatieresultaat uit zijn loopbaan. Vorig jaar kwam hij er twee keer dicht bij in de buurt: in Maleisië en Spanje stuurde hij zijn bolide naar de zesde plaats op de startgrid.

Sainz
Teamgenoot Carlos Sainz kwalificeerde zich als zevende en denkt dat Toro Rosso als team ‘een geweldig resultaat’ heeft behaald. “Ik ben ook blij met mijn eigen startplek, ondanks dat mijn ronde in Q3 minder sterk was dan het rondje dat ik eerder in Q2 reed.”

“Zevende is echter een goede uitgangspositie voor de race. De auto voelt bovendien prima aan. De pace is duidelijk goed en ik wil zondag gewoon zoveel mogelijk punten pakken. We moeten voor een plek bij de eerste zeven gaan”, zo mikt hij net als Verstappen (minstens) op handhaving van zijn startplek.