Smoesjes, excuses? Een technisch defect misschien? Welnee, Sebastian Vettel is mans genoeg om toe te geven dat hij gewoon niet hard genoeg gereden heeft. En dus start hij morgen als dertiende

Lullig voor de Duitser, die nota bene zijn nieuwe teamgenoot Daniel Ricciardo voor eigen publiek zag schitteren. Terwijl de lokale held zich als tweede kwalificeerde, zag Vettel in Q3 al aan de koffie. En dat is even wennen voor de Duitser, die in 2012 in Abu Dhabi als laatste startte na een diskwalificatie, en in 2009 in Brazilië onder min of meer normale omstandigheden niet verder kwam dan de vijftiende tijd, maar in al zijn andere Grands Prix tenminste in de toptien startte.

Waar het nu precies aan lag kan Vettel niet goed uitleggen. “Het was niet goed genoeg”, stelde de Red Bull-coureur tegen de Duitse televisie. “De auto was enorm lastig te besturen, veel lastiger dan gisteren. Waar dat precies aan ligt, weet ik niet. Ik heb in elk geval zo hard gereden als ik kon, maar het was duidelijk niet hard genoeg.”

In de derde vrije training ging Vettel ook al niet echt lekker, wat zou kunnen duiden op een verkeerde afstelling. “Dat zou kunnen. Ik kon er niet echt een goed gevoel voor krijgen, ook vanwege het weer. Weet je, deze auto’s zijn zo ingewikkeld, dat als je ergens iets verandert, dat grote gevolgen kan hebben voor de rest van de auto. Toch heeft Daniel laten zien dat de auto op zich snel genoeg is.”

Aan de gele vlag die in de slotminuten uithing omdat Kimi Räikkönen van de baan spinde, wil Vettel niet teveel excuses ontlenen. “Ja, ik moest daar even van het gas, maar dat moest iedereen die daar langskwam.”