In afwachting van de verkiezing voor wereldsportman van het jaar heeft Sebastian Vettel alvast de titel Europees sporter van het jaar binnengesleept.

De drievoudig wereldkampioen werd door journalisten van 25 Europese persdiensten gekozen. Hij eindigde voor de Britse wielrenner Bradley Wiggins, olympisch goud op de tijdrit en Tour de France-winnaar. Collega-Brit Mo Farah, olympisch goud op de 5.000 en 10.000 meter, werd derde.

Het is niet de eerste keer dat een Formule 1-coureur verkozen is tot Europees sporter van het jaar. Eerder werd Michael Schumacher al drie keer op rij verkozen tot Europa’s beste. Van 2001 tot en met 2003 won Schumacher de titel vanwege zijn wereldtitels bij Ferrari.

Voor de Europese verkiezing waren door het organiseerde persagentschap, het Poolse PAP, 73 atleten geselecteerd, waaronder 47 mannen en 26 vrouwen. De verkiezing van wereldsportman van het jaar 2012 vindt plaats begin 2013. Vettel neemt het daar naast Wiggins en Farah ook op tegen Usain Bolt, Michael Phelps en Lionel Messi.