De kritische uitlatingen van Ferrari-president Sergio Marchionne zijn vooral een item voor de buitenwereld, stelt Ferrari-coureur Sebastian Vettel.

Marchionne staat erom bekend dat hij er geen doekjes om windt als het niet lekker loopt bij de Scuderia. Een korte greep uit zijn oeuvre leert dat hij Vettel vorig jaar sommeerde zich minder op te winden, teamgenoot Kimi Räikkönen dit seizoen aanspoorde meer committent te tonen en meer gas te geven, en dat hij er niet voor schroomt openlijk uit te spreken dat hij gaat ingrijpen als het slecht gaat.

Volgens Vettel is het niet zo dat Marchionne Ferrari onder te veel druk zet, maar is de topman van zowel Ferrari als het overkoepelende Fiat Chrysler Automobiles wel ‘heel direct’ in zijn uitspraken, waar dan vervolgens te veel van wordt gemaakt door de buitenwereld. “Ik denk althans dat er vaak te veel rumoer om zijn uitspraken ontstaat”, vertelt Vettel Motorsport.com.

“Wat hij ook zegt, hij is doorgaans erg rechtdoorzee. Hij heeft echter wel gelijk. En er is altijd een reden voor”, zegt Vettel over Marchionne, wiens uitspraken volgens de Duitser soms ‘wat te sterk vertaald worden’. “Maar wat hij tegen de pers zegt, zegt hij ook binnen het team – en dan is hij vaak nog directer.”

De laatste races zijn zorgelijk verlopen voor Vettel en Ferrari.

“Het is voor ons dus geen groot nieuws, maar dat lijkt het voor de buitenwereld wel altijd te zijn, wat voor onnodige turbulentie zorgt. Ik denk echter dat het team wel heeft geleerd daarmee om te gaan”, stelt Vettel. “Het belangrijkste is sowieso dat dat soort ophef geen impact op ons heeft.” Volgens Vettel is er ook een simpele verklaring voor Marchionne’s uitspraken: “Hij wil net zo graag winnen als wij.”

“Hij is erg bij het team betrokken en een hele slimme man. Als hij ziet wat er bij het team gaande is, weet hij ook gelijk wat er verkeerd gaat.” De laatste weken is er nogal het nodige verkeerd gegaan bij Ferrari, met motorpech voor Vettel in de kwalificatie in Maleisië en race in Japan. Als gevolg heeft Marchionne de daad bij het woord gevoegd en de afdeling kwaliteitscontrole gereorganiseerd.