Het is winterstop, het Formule 1-circus ligt stil en komt voorlopig nog niet op gang. Reden genoeg om in de archieven van de sport te duiken. Bij FORMULE 1 doen we dat door een aantal klassieke Formule 1-circuits onder de loep te nemen. Vandaag: Autodromo Enzo e Dino Ferrari, beter bekend als Imola.

Hoewel de stad Imola onderdeel is van Italië, zullen de meeste Formule 1-fans het circuit associëren met San Marino. Imola organiseerde van 1981 tot en met 2006 namelijk ieder jaar de Grand Prix van San Marino. De Grand Prix van Italië vond slechts één keer plaats op Imola: in 1980.

Michael Schumacher is de grootmeester op Imola – hij won de Grand Prix daar maar liefst zeven keer. Daarna volgen Alain Prost en Ayrton Senna met elk drie zeges. Wreed genoeg is Imola het circuit waar Senna op 1 mei 1994 om het leven kwam. Datzelfde weekend overleed Roland Ratzenberger na een crash in de kwalificatie. Toch bleef Imola daarna – met enkele aanpassingen – nog ruim tien jaar onderdeel van de Formule 1-kalender.

De laatste Grand Prix op Imola vond plaats in 2006, met Schumacher als winnaar. Kijkers van die race herinneren zich ongetwijfeld nog de koprol van Christijan Albers in de openingsronde, na een aanrijding met Yuji Ide. Voor 2007 werd Imola geschrapt van de kalender en sindsdien is de Formule 1 er niet meer teruggekeerd. Tijd dus om te kijken hoe de baan er nu bij ligt: FORMULE 1 reed virtueel een ronde op Imola met de RB14.

Bekijk de video:

Bekijk ook onze virtuele rondes op andere klassieke Formule 1-circuits:
Nürburgring Nordschleife
Circuit Zandvoort