In de Formule 1 kwam hij niet verder dan een derde plek, maar Takuma Sato schreef vorig jaar autosportgeschiedenis door als eerste Japanner de Indy 500 op zijn naam te schrijven. In de nieuwste video van Mobil 1 the Grid legt Sato uit hoe je race day op Indy beleeft en wat nodig is om de race te winnen waarvan de volgende editie zondag wordt gehouden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. statistics, marketing Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

“Op een gegeven moment wil je als coureur gewoon in de auto zitten, ingesnoerd worden en je vizier naar beneden doen”, zegt Sato over de zeer drukke dag op de Brickyard, zoals de bijnaam van de Indianapolis Motor Speedway luidt vanwege de bakstenen die op start/finish liggen. Het voorprogramma, vol ceremoniële poespas, duurt lang en is intens. “Maar je moet gewoon zo relaxed mogelijk blijven.”

Toch is het wachten op dat moment dat je in de auto stapt. En je vizier neerklapt. “Vanaf dat moment ben je alleen.” Tot het beroemde ‘start your engines!’ klinkt en 33 auto’s aan de 200 ronden over de oval beginnen. “In de eerste plaats moet je uit de problemen blijven, want het is een enorm lange race”, vertelt Sato over het begin ervan.

“Je moet ook kalm blijven als het fout gaat, want de race kan weer naar je toe komen”, vervolgt hij. “Je moet de snelheid opbouwen. De laatste dertig ronden gaat het erom”, zegt Sato over wat dan na de laatste pitstops de sprint naar de finish is. “De ronden tellen snel af. Ik pakte vijf ronden voor het eind de kop en vocht tot aan de finish met Helio Castroneves. Dat was erg leuk.”

“Winnen was een geweldige ervaring”, glundert Sato, 41, die in eigen land door zijn Formule 1-avonturen sowieso al een held was, maar dat nu ook in Amerika – en ver daarbuiten – is. “Dit jaar ben ik als regerend Indy 500-kampioen degene die iedereen wil verslaan”, weet hij. “Niets is onmogelijk en ik denk dat het heel moeilijk wordt, maar we gaan natuurlijk weer voor de overwinning.”

De Indy 500 is zondag vanaf 18:00 uur te zien op Ziggo Sport.