*

Villeneuve wil safety car bij elk ongeluk

Vincent Sondermeijer

Vincent Sondermeijer

4 jaar geleden

Villeneuve wil safety car bij elk ongeluk
Sutton Images

Oud-wereldkampioen Jacques Villeneuve heeft na het dramatische ongeluk van Jules Bianchi van zich laten horen. De Canadees vindt dat de regels omtrent de inzet van de safety car aan verandering toe zijn.

“De regels moeten veranderd worden. Ik heb altijd, ook toen ik nog racete, al geroepen dat er na elke crash een safety car-fase zou moeten komen”, zegt Villeneuve. Hij is niet de enige die vindt dat Bianchi’s ongeluk wellicht voorkomen had kunnen komen door na de aanvankelijke crash van Adrian Sutil direct de wedstrijd direct te neutraliseren – ook Sutil zelf liet snel na de race weten dat de safety car eerder naar buiten had moeten komen.

Villeneuve pleit voor simpele, duidelijke regels. “Er mag geen ruimte zijn voor discussie. Als er een wagen van het circuit moet worden weggehaald, is het doodeenvoudig. Geen menselijke beslissing; ongeluk, safety car, klaar. Zo had het al jaren moeten zijn”, aldus de ex-coureur, die er bovendien op wijst dat het er in de Amerikaanse racerij al sinds mensenheugenis zo aan toe gaat.

Het probleem is in Villeneuves optiek dat de fans al snel gaan klagen als de safety car ten tonele verschijnt. “Iedere keer als de FIA de safety car naar buiten brengt, roepen de media en het publiek weer dat de race is verpest. Maar nu hoor je ze ineens andere dingen zeggen”, luidt zijn kritiek. “Natuurlijk haal je het tempo er een beetje uit, maar je voorkomt incidenten zoals dat van Bianchi tenminste wel.”

“Ik verbaas me erover dat zoiets nog niet eerder is gebeurd. We hebben gewoon geluk gehad”, zegt de elfvoudig racewinnaar over Bianchi’s bizarre ongeval. “Als ik crashte, was ik altijd bang dat er iemand anders tegen me aan zou vliegen. Je ziet vaker dat mensen er vanaf spinnen en een gecrashte auto op een haar missen. In gele vlaggen heb ik nooit veel vertrouwen gehad. Je moet vertragen, maar hoeveel dan? Daarnaast kan er ook altijd iets stuk gaan aan je auto.”

Lees meer over

Villeneuve