Het nieuwe Formule 1-seizoen trapt volgens traditie af met de Grote Prijs van Australië, in het levendige Melbourne. Het lange wachten is voorbij, de tijd van de kat uit de boom kijken zit erop, nu moet het echt gebeuren – en dat op een circuit dat bijna altijd wel voor een verrassing zorgt!

Het is jammer dat je als Europeaan zoveel geld kwijt bent aan een vliegticket naar Australië, anders zouden meer mensen kunnen ervaren dat de Grand Prix in Melbourne één van de mooiste races van het jaar is. De ­Australiërs weten namelijk hoe ze een feestje moeten bouwen – en in het bruisende Melbourne al helemaal. De hele stad loopt uit voor de Grand Prix, waar een kleine week lang ook buiten het circuit alles om lijkt te draaien.

Het paradoxale aan het land is dat de Australiërs gek zijn op regels en voorschriften, vooral aangaande de openbare veiligheid, maar weten te voorkomen dat dit ten koste gaat van de sfeer. Het is vier dagen – vaak wordt er op donderdag al met andere klassen geracet op Albert Park – genieten, en niet alleen van de wedstrijden. In het verleden pakten de organisatoren al flink uit met optredens van AC/DC, The Who en Kiss. Dit jaar treedt een deel van de Black Eyed Peas op, net als onder meer Diana King, Fatman Scoop en Jay Sean.

Brute bakken in de Australische Supercars.

Op de baan wordt verder een optreden verzorgd door de Australian Supercars, een soort DTM op steroïden, en een stoet aan historische Formule 1-auto’s. Toch lijdt het geen twijfel wat het hoofdprogramma is en wanneer dat begint: zondagmiddag 16:10 lokale tijd, dan begint het nieuwe Formule 1-seizoen pas echt. Twee uitstapjes naar Bahrein daargelaten, gebeurt dat al sinds 1996 in Melbourne – waar de race om uiteenlopende redenen altijd spannend is.

Ralf Schumachers startcrash in 2002.

Inhalen mag dan niet eenvoudig zijn op het Albert Park Street Circuit – al helpt de voor dit jaar aangekondigde derde DRS-zone misschien wel – maar een groot deel van de spanning zit ook in het kijken wat de rangschikking nou écht is, wie verrast en wie de techniek nog niet op orde heeft. Melbourne telt immers vaak veel uitvallers, ook omdat een foutje snel gemaakt is op het verraderlijke stratencircuit, net zoals er wel eens geduwd of gebotst wil worden. Klappers zijn Melbourne dus niet vreemd. Denk aan Martin Brundle’s salto in 1996, Michael Schumachers dubbele zijwaartse koprol in een training in 2001, Jacques Villeneuve die datzelfde jaar in het hekwerk klapte (waarbij een marshall overleed na geraakt te zijn door een rondvliegend wiel) na contact met Ralf Schumacher, of de vlucht door de lucht in 2002 van diezelfde Schumacher. En twee jaar geleden was er natuurlijk Fernando Alonso’s megaklapper nog.

Alonso’s horrorcrash in 2016.

Of het nou een puur spektakelstuk is of niet, spanning is er altijd in Albert Park, al is het maar door de anticipatie. De editie van vorig jaar zal desondanks niet als topper herinnerd worden. De race was vrij saai, met Sebastian Vettel die door de pitstops aan polesitter Lewis Hamilton voorbij ging en won. Met Mercedes en Ferrari begin 2017 los van de rest, reed Max Verstappen een grotendeels eenzame race van en naar de vijfde plek. Voor het raceweekend van dit jaar wordt voor zaterdag en zondag echter regen voorspeld, dus wie weet staat de boel straks toch weer op z’n kop down under.

Uitzendtijden GP van Australië
Vrijdag
02:00 – 03:30 1e vrije training
06:00 – 07:30 2e vrije training
Zaterdag
04:00 – 05:00 3e vrije training
07:00 – 08:00 kwalificatie
Zondag
07:10 race*
*: in de nacht van zaterdag op zondag gaat de zomertijd in.

Dit artikel is een aangepaste versie van een artikel uit Formule 1 nr. 03, 2017.