In het puissant rijke oliestaatje Bahrein wacht komend weekend de eerst avond/nachtrace van het jaar. Schitteren Lewis Hamilton en Sebastian Vettel ook in het donker, of kan iemand anders een gooi doen naar de overwinning?

De meest logische kandidaten daarvoor zouden Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen zijn, die beiden iets recht te zetten hebben na de Chinese Grand Prix van afgelopen weekend. Eerstgenoemde ging immers knullig in de rondte achter de safety car, terwijl  the Iceman vanuit eigen gelederen kritiek kreeg omdat hij zoveel langzamer was dan teamgenoot Sebastian Vettel.

Räikkönen won overigens nooit eerder op het Bahrain International Circuit, dat net als de Grand Prix van China niet geroemd zal worden om de sfeer op en langs de baan. De lay-out van het circuit daarentegen kan op meer waardering rekenen. Romain Grosjean omschrijft het circuit bijvoorbeeld als ‘weinig boeiend op papier, maar in werkelijkheid erg gaaf om op te rijden’.

Interessant volgens enkele coureurs is dat de baan voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Omdat het een avondrace is daalt de temperatuur van het asfalt gedurende de race aanzienlijk, terwijl er vanuit de woestijn voortdurend zand op de baan kan waaien. Het circuit is bovendien zwaar voor de remmen. De vele lange rechte stukken leiden immers allemaal naar een langzame bocht. Op twee van de rechte stukken mogen de coureurs hun DRS-systemen inzetten, namelijk op startfinish en de sprint tussen de bochten tien en elf.

Vorig jaar
In 2016 gaat Nico Rosberg in Bahrein gewoon door met winnen. Het is zijn tweede zege van het jaar, en derde op rij na een hattrick aan zeges eind 2015. Van enige dreiging is daarij geen sprake, aangezien Hamilton en Vettel al vroeg in de race te kampen krijgen met problemen. Max Verstappen scoort voor het eerst in de historie van zijn team punten voor Toro Rosso op het Bahrain International Circuit. Het raceverslag van vorig jaar lees je hier.

Deze coureurs van het huidige deelnemersveld wonnen elk één of meerdere GP’s in Bahrein.

Alonso: 3x

Massa: 2x

Vettel: 2x

Hamilton: 2x

 

 

 

In de spotlights
De lange rechte stukken werken in theorie niet in het voordeel van de ietwat pk-arme Renault-motoren. Zo finishte de best geklasseerde Red Bull van Daniel Ricciardo vorig jaar nog wel op de vierde plaats, maar op dik een minuut achterstand van winnaar Rosberg. De tweede Red Bull, met de zevende plaats ook nog altijd goed voor flink wat punten, moest zelfs een ronde toegeven op de Duitser.

Max Verstappen, tegenwoordig uitkomend voor Red Bull Racing, kijkt desondanks uit naar het jaarlijkse uitstapje naar Bahrein: “We verblijven hier altijd in een prachtig hotel aan het strand, terwijl de kartbaan naast het circuit voor veel vermaak zorgt.”

Vorig jaar liet Pascal Wehrlein in de bolide van Manor al regelmatig zien een aardig potje te kunnen sturen, maar komend weekend mag hij voor het eerst laten zien wat hij waard is een Sauber. De Duitser voelt zich na een lange herstel- en trainingsperiode eindelijk fit genoeg om aan een volledig raceweekend deel te nemen.

Voor de twee van meest succesvolle coureurs op het Bahrain International Circuit, Fernando Alonso en Sebastian Vettel, is het al even geleden dat ze in het oliestaatje daadwerkelijk op de startgrid stonden. Vorig jaar was de man van wie gisteren bekend werd gemaakt dat hij in mei de Indy 500 gaat rijden er niet bij vanwege zijn horrorcrash in Australië, terwijl Vettel in de opwarmronde al met motorproblemen stil viel. Voor beiden geldt dus dat elke gereden ronde winst is ten opzichte van vorig jaar.

Driver Steward: Danny Sullivan

Bandenselectie Pirelli: medium, soft, supersoft

©Pirelli