Voor Saubers bestuursvoorzitter Monisha Kaltenborn wordt de Grand Prix van India een weerzien met haar geboorteland. Hoewel Kaltenborn grotendeels in Oostenrijk is opgegroeid, voelt ze zich uiteraard verbonden met India en denkt ze bovendien dat dit de juiste tijd voor het land is om deel uit te gaan maken van het Formule 1-circus.

Wat voor betekenis heeft de eerste Grote Prijs van India voor je?
“Het wordt voor mij persoonlijk heel bijzonder, want dit is de eerste keer dat ik mijn werk kan combineren met een bezoek aan mijn geboorteland. Als CEO van Sauber is het daarnaast altijd interessant om met de Formule 1 naar een nieuw land te gaan, want het biedt allerlei nieuwe mogelijkheden voor een team en haar partners. In India worden wij bijvoorbeeld gesponsord door Amul, een groot Indiaas concern. Ik ben daar blij mee, want ik ken de producten van Amul nog uit mijn kindertijd.”

Wanneer en waarom heb je India eigenlijk verlaten?
“Toen ik acht was, in 1979. Er was geen dringende reden voor m’n ouders om te verhuizen, behalve dat er destijds in het buitenland meer mogelijk voor mij zouden zijn om een goede opleiding te hebben en ze mij die kans wilden bieden. We wilden eigenlijk naar een Engelstalig land toe, maar kwamen door een tussenstop in Oostenrijk terecht. Het beviel ons daar goed en we zijn er gebleven. Ik ben naar een Oostenrijkse school gegaan en heb er daarna ook gestudeerd. Rond die tijd ben ik ook officieel Oostenrijker geworden, maar inmiddels woon ik in Zwitserland en ben ik getrouwd met een Duitser.”

Ben je sinds je in Oostenrijk woont nog veel naar India gegaan?
“Ja, ik ben er tijdens mijn schooltijd en later toen ik studeerde nog vaak geweest. Mijn man en ik zijn er bovendien getrouwd, maar sinds we kinderen hebben, komen we er helaas minder vaak. Aangezien ik sinds 2010 bovendien bij elke Grand Prix moet zijn en veel reis, heb ik helemaal geen tijd meer gehad om terug te gaan. Ik kijk er dan ook naar uit om er weer naatoe te gaan.”

Denk je dat er in India veel interesse is voor de Formule 1?
“Ik denk het wel. Ik heb ook de indruk dat het enthousiasme voor de sport met name de laatste maanden erg is gegroeid. Het is natuurlijk niet makkelijk voor een sport om in India net zo groot te worden als het cricket daar is, maar ik weet zeker dat de Grand Prix eraan gaat bijdragen dat de Formule 1 er een belangrijke sport wordt.”

Hoe belangrijk is de Formule 1 voor India en hoe belangrijk is India voor de Formule 1?
“Het is goed dat India vanaf nu deel uitmaakt van de exclusieve groep van landen die de Formule 1 bezoekt, want het laat zien dat India als land en als economische markt een belangrijke speler is. India is namelijk een gigantische afzetmarkt voor de Formule 1 en iedereen die daarbij betrokken is. Tegenwoordig fungeert India bovendien ook als een soort high-tech centrum van de wereld, dus er zijn veel knappe technische mensen die door de Grand Prix misschien wel bij de Formule 1 betrokken raken. In mijn optiek is het dus zowel voor de Formule 1 als voor India erg goed dat er nu een Grand Prix gehouden wordt.”

Dan even over Sauber. Hoe beoordeel je de prestaties van Sauber tot op heden in 2011?
“Ik ben al met al best tevreden over ons seizoen, zeker als ik kijk naar hoeveel obstakels we sinds 2009 hebben moeten overwinnen. Onze doelstelling voor 2011 is om het beter te doen dan vorig jaar, en de eerste helft van 2011 hebben we ook sterk gepresteerd. Sindsdien gaat het door allerlei factoren echter wat minder en wordt de voorsprong die we hebben opgebouwd steeds kleiner.”

Wat is de doelstelling voor de resterende drie races?
“Die is heel duidelijk: we willen de zesde plaats in het constructeurskampioenschap terugpakken, nadat we onlangs naar de zevende plek zijn afgezakt.”

En waar hoop je op voor de Grand Prix van India?
“Ik zou graag zien dat de eerste race in India een geweldig sportevenemt wordt waar wij als Sauber hopelijk aan kunnen bijdragen door het publiek op een goede prestatie te trakteren.”

Dit interview is ter beschikking gesteld door de persafdeling van Sauber.