Valtteri Bottas heeft de snelste tijd genoteerd in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Mexico. Hij is een halve seconde sneller dan Lewis Hamilton en Max Verstappen.

De McLarens stellen zich op de voorste startrij op aan het begin van de eerste training. Fernando Alonso rijdt als eerste de pitstraat uit. Stoffel Vandoorne, met halo, laat Daniel Ricciardo voorgaan. Antonio Giovinazzi is de eerste die een tijd noteert.

De Ferrari-junior rijdt in de Haas van Romain Grosjean. Collega Charles Leclerc mag de Sauber van Marcus Ericsson lenen. Bij Toro Rosso komt Sean Gelael in actie in de auto van Pierre Gasly en Force India geeft Alfonso Celis de kans om voor eigen publiek te rijden. Hij rijdt in plaats van Esteban Ocon, waarmee Force India dus een volledig Mexicaanse line-up heeft in de eerste training.

Lewis Hamilton verremt zich in bocht drie en steekt een stukje af, op een plek waar geen drempels zijn aangelegd. Even later meldt hij zich bovenaan de tijdenlijst, maar teamgenoot Valtteri Bottas gaat nog eens twee tienden sneller. Max Verstappen mag ook heel even genieten van de eerste plaats, maar de Mercedes-coureurs pareren direct, met Hamilton nu voor Bottas. Het gat is klein, maar Räikkönen weet zich er nog tussen te nestelen.

Sebastian Vettel komt aan het eind van de eerste bocht op het gras en moet de omweg langs de nieuwe drempels nemen. Grotere problemen zijn er bij Brendon Hartley, wiens Toro Rosso stilvalt in bocht vier. Hij kan de motor resetten en de auto naar de garage brengen voor nadere inspectie.

Vettel is ondertussen weer volledig op gang en pakt de koppositie, terwijl ook Bottas en Verstappen onder de tijd van Hamilton duiken. Op ultrasofts gaat Bottas nog eens een seconde sneller rond. Ook Hamilton en Verstappen verbeteren zich, maar blijven een halve seconde achter de Finse Mercedes-coureur.

Räikkönen gaat in de rondte. Ook Gelael spint, maar kan eveneens verder. Celis parkeert zijn Force India, of eigenlijk die van Ocon, in de muur bij het opkomen van het rechte stuk. Zijn vermoeden dat er veel schade is, blijkt terecht. Ocon ziet het gelaten toe vanuit de pits.

Daar blijft ook Verstappen achter. Vandoorne is niet verder gekomen dan zijn installatierondjes. De nieuwe Honda-motor moet alweer vervangen worden. Ricciardo werkt zich nog op in het klassement, maar blijft net achter Verstappen op de vierde plaats, voor de Ferrari’s van Vettel en Räikkönen.