Valtteri Bottas heeft namens Mercedes zijn spierballen laten zien bij de openingssessie van de Japanse GP. De Fin is slechts een fractie sneller dan collega Lewis Hamilton, maar heeft bijna een seconde marge met nummer drie Charles Leclerc. Max Verstappen klokt de vijfde tijd.   

Hoewel de eerste trainingssessies doorgaans een vertekend beeld geven van de werkelijke krachtsverhoudingen, lijken de (kleine) updates aan Mercedes’ uitdager, de W10, hun uitwerking op het circuit van Suzuka niet te missen. Het verschil met de Ferrari van Leclerc is bijna een seconde. Mercedes heerst op zowel de medium- als zachte band.

Vanaf de eerste minuut is het druk op de baan. Alle teams willen zoveel mogelijk data verzamelen nu VT3 op zaterdag is geannuleerd. Namens Toro Rosso meldt zich een debutant op de baan: Naoki Yamamota, Japans kampioen in de Super Formula en GT. Hij doet het zeer verdienstelijk, is slechts een tiende langzamer dan teamgenoot Daniil Kvyat.

Incidenten doen zich niet voor. Alleen Carlos Sainz en Antonio Giovinazzi kampen met problemen. De Spanjaard verliest door een technisch probleem aan zijn McLaren drie kwartier speeltijd, Giovinazzi (Alfa Romeo) moet de hele sessie vanuit de garage toekijken.