Lewis Hamilton is het Grand Prix-weekend in Oostenrijk goed begonnen met de snelste tijd in de eerste vrije training. Teamgenoot Valtteri Bottas is tweede, voor Max Verstappen en Sebastian Vettel.

Terwijl de anderen nog bezig zijn met installatierondjes, zet Max Verstappen als eerste een geklokte ronde op het bord. De Red Bull-coureur rijdt dit weekend met een gele helm als geste naar zijn trouwe sponsor Jumbo. De tribunes zijn in Oostenrijk hoofdzakelijk oranje gekleurd, want er zijn weer veel Nederlandse fans afgereisd naar de Red Bull Ring.

Op de baan neemt Mercedes het commando over van Verstappen. Aanvankelijk met de winnaar van vorig jaar Valtteri Bottas, voorop, maar Lewis Hamilton verwijst zijn teamgenoot later terug. Verstappen maakt nog even een pirouette, maar komt daarna snel weer in het ritme en verdringt uiteindelijk Sebastian Vettel naar de vierde plaats.

Kimi Räikkönen verremt zich even, en bungelt aan de staart van de kopgroep. In de subtop is Frans de voertaal, met Romain Grosjean voor Esteban Ocon, Charles Leclerc en Pierre Gasly. Bij Stoffel Vandoorne schiet zijn voorvleugel los na iets te veel kerbs te hebben meegepakt. Ook Fernando Alonso heeft problemen en kan pas in het laatste halfuur serieus aan de bak.

Bij Williams mag Robert Kubica weer in de auto van Sergej Sirotkin kruipen voor de eerste sessie. De Pool zal er steeds minder rouwig om zijn dat Williams hem slechts als reservecoureur en niet als racecoureur heeft aangenomen. Hij eindigt na zijn testprogramma met voornamelijke lange runs onderaan de tijdenlijst.