Lewis Hamilton heeft de eerste vrije training in een bewolkt Monaco als snelste afgesloten. De Mercedes-coureur was op de straten van Monte Carlo 0,059 seconden rapper dan Max Verstappen. Valtteri Bottas vervolledigt de top drie.

In een grijs Monte Carlo hebben verschillende coureurs problemen tijdens de openingsfase van de eerste trainingssessie. Bottas en Vettel zoeken de uitloopstrook in bocht een op, terwijl Pierre Gasly een momentje beleeft in de snelle zwembadsectie. De Fransman gaat net te veel over de curb, waardoor de wagen uitslaat. Hij kan de overstuur gelukkig opvangen.

Na twintig minuten krijgen beide Haas-coureurs plots een zwarte vlag getoond. Normaal gesproken betekent een zwarte vlag een diskwalificatie, maar dat is deze keer niet het geval. Haas verduidelijkt dat het problemen heeft met de telemetrie en radiocommunicatie, waardoor het de rijders niet naar binnen kan roepen. De zwarte vlaggen lossen dat probleem op.

Lees ook: Verstappen en de lessen van het leven: ‘Om beter te worden, moet je soms fouten maken’

Problemen zijn er bij McLaren. Carlos Sainz blijft de zo goed als de hele training in de pits met technische problemen. De Spanjaard kan zelfs geen geklokte ronde rijden. Met nog twee seconden op de klok verlaat Sainz uiteindelijk de pits om toch nog even de baan te voelen. Na een uur is Kubica de eerste die spint in de smalle straten. Aan het casino verliest de Pool de controle over zijn wagen. Zijn voorvleugel tikt de vangrail aan.

Met nog een half uur op de klok staat Verstappen plots stil in sector twee. De Nederlander is eraf geschoten en krijgt zijn wagen niet in achteruit gezet. Gelukkig zijn de marshals in de buurt om de Nederlander terug op weg te helpen. Het brengt Verstappen niet van de wijs, want enkele minuten later rijdt hij de tweede tijd, op slechts zes honderdsten van Hamilton.

Nadien schakelen de teams over op lange runs, tijden worden dus niet meer verbeterd. Opvallend, niet Williams maar Racing Point rijdt de traagste tijd van de sessie. Lance Stroll moet meer dan vier seconden toegeven op Hamilton.

Lees ook: Weblog: Monaco is de ultieme test voor de kwakkelende Kubica