*

VT1: Hamilton zet de toon, ondanks bijna-botsing met Gasly

André Venema

André Venema

5 oktober 2018 04:40

VT1: Hamilton zet de toon, ondanks bijna-botsing met Gasly

Lewis Hamilton heeft bij de eerste vrije training van de Japanse GP de toon gezet. De Brit was namens Mercedes met afstand de snelste in de ochtendsessie, 1.28,691. Teamgenoot Valtteri Bottas klokte op bijna een halve seconde de tweede tijd, Max Verstappen op ruim een seconde de zesde.

De training is al bijna tien minuten onderweg wanneer Hamilton op zijn step bij de garage arriveert en zich op zijn gemak voorbereidt op de eerste sessie. De regerend wereldkampioen voelt zich lekker, getuige zijn opmerkelijk snelle rondje op de traagste band. Collega Bottas noteert de beste tijd, maar als ook Hamilton sneller rubber onder de Mercedes laat monteren is hij direct een halve seconde sneller. In het verdere verloop van de training komt niemand daarbij nog in de buurt.

Mercedes begint meteen goed aan het Japanse nummer, lijkt andermaal het te kloppen team. Daniel Ricciardo legt in de Red Bull RB14 en met de snelste bandensoort (supersoft) beslag op de derde plaats, gevolgd door de Ferrari’s van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Verstappen maakt veel kilometers en belandt in de 130R even buiten de lijnen, Fernando Alonso spint de grindbak in zonder gevolgen. De meeste opwinding op de baan wordt veroorzaakt door een bijna-botsing van Pierre Gasly met Hamilton, die de Fransman vlak voor de chicane pas op het laatste moment kan ontwijken. De Brit reageert snel en voorkomt daarmee erger, Gasly krijgt na afloop een reprimande.

Lees meer over

Japan Suzuka