Ferrari’s Charles Leclerc heeft de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië als snelste afgesloten op een nat Monza, waar de rode vlag tot drie keer toe uitging vanwege incidenten.

In twee van de drie gevallen ging het daarbij om een crash. Alfa Romeo’s Kimi Räikkönen was de eerste die in de fout ging, met een spin en vervolgens een schuiver in de Parabolica na een klein halfuur trainen. Het liep zonder kleerscheuren of grote brokken af, maar de Fin stond wel vast in het grind en zijn auto moest weggehaald worden.

De sessie was amper weer onderweg of de rode vlag kon opnieuw worden uitgehangen. Dit keer was het Sergio Pérez die zijn Racing Point tegen de vangrail aantikte bij de Variante Ascari. De auto van de Mexicaan was er minder goed aan toe dan de Alfa Romeo eerder, maar zowel Räikkönen als Pérez zette uiteindelijk geen tijd neer.
(tekst loopt door onder de foto)

De derde coureur die voor een rode vlag zorgde, was Pierre Gasly. Hij strandde met zijn Toro Rosso bovenop een kerbstone in de eerste chicane, de Variante del Rettifilo. De Fransman stond vast en kwam – terwijl de sessie werd stilgelegd – pas met wat duwen en trekken van de marshals en een paar keer steken weer op gang.

Lees terug: Paddockpraat: VT1 nat van start op Monza, Norris moet gridstraf slikken

Tussen de onderbrekingen door waren het onder meer Daniil Kvyat, Max Verstappen, Charles Leclerc en Daniel Ricciardo die enige tijd bovenaan stonden. Mercedes’ Valtteri Bottas stond ook nog een tijdje op plek één, met de Mercedessen die pas in het laatste halfuur getimede rondjes reden – toen nog op intermediates.

De laatste tien minuten bleek het omslagpunt echter daar en konden de profielloze slicks om. In deze ‘eindsprint’ werd de snelste tijd uiteindelijk neergezet door Ferrari-rijder Leclerc, voor de beide McLarens – met Carlos Sainz voor Lando Norris. Leclerc reed zijn snelste tijd op mediums, de McLarens stonden op softs.

Mercedes’ Lewis Hamilton was vierde, voor Red Bulls Alexander Albon. Met Toro Rosso’s Daniil Kvyat daar nog tussen, was Red Bull-coureur Max Verstappen zevende. De Nederlander was uiteindelijk 2.1 seconden trager dan Leclerc, met Verstappen die zijn tijd op softs had neergezet.

Lees ook: Verstappen: ‘Als het een normale race wordt, rij ik niet zomaar van achter naar het podium’

De tweede vrije training op Monza is vrijdagmiddag om 15:00 uur Nederlandse tijd.