Max Verstappen moet het op Monza van een (flinke) regenbui hebben om nog een klinkend resultaat te behalen, met de gridstraf die hem wacht op het Italiaanse circuit. “Ik verwacht niet op het podium te staan als ik hier achteraan start en het een normale race wordt zonder incidenten.”

Dat verklaart de Nederlandse Red Bull-coureur in de paddock van Monza in gesprek met de verzamelde media. Verstappen wacht op Monza een gridstraf voor een motorwissel, nu hij dit weekend de nieuwste versie van de Honda-V6 achterin zijn RB15 krijgt.

De kans is reëel dat er nog meer coureurs een gridstraf krijgen voor een motorwissel en dus is het zeker niet gezegd dat Verstappen automatisch op de achterste rij terechtkomt, maar het lijkt vrijwel zeker dat hij uit het achterveld moet komen.

Lees ook: Honda bevestigt motorwissel en gridstraf voor Verstappen

“Je kan hier inhalen, denk ik”, zegt Verstappen enigszins wikkend en wegend over zijn kansen om naar voren te komen. Maar zich nog terugknokken naar een plaats op het ereschavot – zoals in het verleden wel eens is gelukt – dat wordt een ander verhaal, verwacht hij: “We zijn hier namelijk niet zo competitief als Mercedes en Ferrari.”

Die twee rivalen zijn doorgaans immers sterker op de omlopen waar het om motorvermogen en topsnelheid gaat, en Monza is wat dat betreft het uiterste op de kalender. “Dat we op andere banen nog wel eens het podium bereikten met een start van achteraan, kwam dan omdat we goede race pace hadden of een andere bandenstrategie volgden.”

“Ik verwacht hier echter niet nog het podium te halen als ik achteraan start”, erkent Verstappen. “Als het hier een normale race wordt zonder gekke incidenten, is een vijfde plaats normaal gesproken een goed resultaat voor ons.”

Lees ook: Verstappen: ‘Ben blij dat er gelijk weer een race is, maar Monza is niet de beste baan voor ons’

Wisselende weerberichten
Dat gezegd hebbende, wordt er de nodige regen voorspeld voor het weekend op Monza – en als het regent kan er natuurlijk van alles gebeuren, is een gekke race niet uitgesloten. Gevraagd of regen hem kan helpen, antwoordt Verstappen bevestigend: “Zeker. Maar”, benadrukt hij, “we moeten eerst maar eens zien hoeveel het regent.”

“Gisteren werd immers nog voorspeld dat er vrij veel regen zou vallen dit weekend, maar vandaag is die voorspelling alweer wat minder. Het is dus lastig te zeggen. Maar ja, als het regent, zullen we hier wat competitiever zijn.” Wat ook van het weerbericht afhangt, is of Verstappen ‘de hele of de halve kwalificatie doet’, zegt hij.

Stroeve starts
Waar hij ook op de grid staat en of het regent of niet, een goede start zou sowieso helpen. Maar juist daar schort het de laatste tijd vaak aan bij Verstappen en Red Bull. Dat komt door de eigenschappen van de Honda-motor. “We weten wat het probleem is, maar het is moeilijk op te lossen. Hopelijk is het nu echter beter met de nieuwe motor.”