Kimi Räikkönen heeft in de eerste vrije training op Spa-Francorchamps de snelste tijd op de klokken gekregen. Hij was Mercedes’ Lewis Hamilton net te snel af.

Räikkönen, die altijd goed gaat op het circuit in de Ardennen en er al vier keer heeft gewonnen, stond net na het eerste halfuur kortstondig bovenaan, maar daarna was het lange tijd Hamilton die het snelst was. De Mercedes-coureur verloor de eerste plek pas vijf minuten voor het eind weer aan Räikkönen.

Hamilton reed zijn snelste tijd, een 1:45.555, op een setje softs, terwijl Räikkönen zijn uiteindelijke 1:45.502 neerzette op ultrasofts, de zachtste en snelste beschikbare compound van de Pirelli-banden. De Fin was daarmee 0.053 seconde rapper dan de Engelsman.

Voor Hamilton begon de sessie overigens met wat slippertjes in La Source, de eerste bocht van het roemruchte Spa, terwijl hij zijn Mercedes ook nog een keer bijna verloor in Malmedy. Hamilton ving ‘m echter goed op, iets wat Felipe Massa eerder in de sessie niet lukte.

De Williams-coureur vloog er na zeventien minuten van de baan, knalde over de kerbs en kwam in het gravel en de banden terecht. De sessie werd ruim tien minuten stilgelegd om de auto van Massa weg te kunnen takelen.

Mis ging het ook voor Valtteri Bottas, Hamiltons teamgenoot bij Mercedes. Kort nadat hij (tijdelijk) de snelste tijd had laten noteren, schoof Bottas op nogal opmerkelijke wijze van de baan in Fagnes en beschadigde hij de rechter voorkant van zijn Mercedes.

Bottas kwam daarna wel de baan weer op, maar verbeterde zijn rondetijd niet meer. Hij sloot de eerste training zo als zesde af, achter Räikkönen en Hamilton uiteraard, met ook Ferrari’s Sebastian Vettel en de beide Red Bull-coureurs er nog tussen.

Max Verstappen was op een vierde plek net de snellere van de twee Red Bull-rijders. De Nederlander ging het circuit van Spa rond in een tijd van 1:46.302. Hij was daarmee acht tienden trager dan Räikkönen, maar 0.050 sneller dan teamgenoot Ricciardo.

Vandoorne testte de halo in het begin van de sessie.

De rest
Achter de top zes was Carlos Sainz best of the rest, met zijn Toro Rosso-teamgenoot Daniil Kvyat op P9 en Force India’s Esteban Ocon er tussenin op de achtste plek. De tiende plaats was voor lokale held Stoffel Vandoorne, die in zijn McLaren – Honda 2.3 seconden moest toegeven op Räikkönen.

Op het oog was het een probleemloze sessie voor Vandoorne, al dient hij door het wisselen van motoronderdelen na de kwalificatie wel een gridstraf van 35 plekken in te lossen. Fernando Alonso, de andere McLaren-coureur, kampte wel met de nodige issues. Hij werd uiteindelijk dertiende.