Daniel Ricciardo heeft de snelste tijd gereden bij de eerste vrije training in Singapore. De Red Bull-rijder eindigde voor Max Verstappen en Sebastian Vettel.

De Grand Prix van Singapore is een nachtrace, maar de eerste vrije training wordt traditioneel bij daglicht afgewerkt. Terwijl de meeste coureurs nog bezig zijn aan de gebruikelijke installatierondes, is Lance Stroll na amper vijf minuten de eerste coureur die spint. Stroll verremt zich voor bocht één, komt op de kerbstones en gaat in de rondte. De Williams-coureur kan zijn weg vervolgen, maar kan zijn eerste setje banden dan alvast terugbrengen.

Mercedes rijdt niet op hypersoft in de eerste training en heeft dus nog meer in het vat.

In de eerste helft van de training kiezen de drie topteams allemaal een andere strategie. Mercedes gaat naar buiten op ultrasoft, Ferrari op hypersoft en Red Bull op soft. Mercedes zet in het eerste half uur de toon, waarbij Valtteri Bottas de eerste benchmark van de dag zet. Hij opent met 1:42.474, een tijd die al direct sneller is dan de beste tijd in VT1 vorig jaar (1:42.489).

Max Verstappen is op dat moment nog zoekende naar de juiste afstelling van zijn RB14. Hij komt meerdere keren buiten de baan en meldt op de boordradio dat hij geen balans in de auto heeft. Ook Ricciardo is nog ontevreden, al heeft hij na veertig minuten wel de snelste tijd staan met 1:41.814 op de soft-band. Verstappen blijft dan nog steken op 1:42.343.

Op het stratencircuit in Singapore wordt het hele jaar weinig gereden. De baan is dan ook nog groen in de eerste training met weinig grip, met veel spins en blokkerende wielen tot gevolg. Zowel Bottas als Pérez gaan daardoor een keer in de rondte, maar (nog) niemand rijdt schade. Ook Räikkönen gaat een keer rechtdoor.

Na drie kwartier gaat Mercedes de baan op voor runs op soft. Bottas scherpt Ricciardo’s snelste tijd direct aan, Hamilton gaat daar vervolgens onderdoor. De tijden duiken pas echt naar beneden als Ferrari en Red Bull op hypersoft naar buiten gaan. Met een ronde op de limiet rijdt Vettel een 1:39.997, de eerste tijd onder de 1:40. Verstappen komt tot op drie tiende van de Duitser, Ricciardo is wel sneller en rijdt 1:39.711. Verstappen doet later nog een poging, maar rijdt 1:39.912 en komt zijn teamgenoot niet voorbij.

Stoffel Vandoorne komt tot slechts elf ronden.

In de slotfase rijden veel coureurs long runs, waardoor de ranglijst niet meer verandert. Ricciardo’s tijd blijft dan ook de rest van de training staan, waardoor hij VT1 als snelste afsluit. Verstappen is tweede voor Vettel, Räikkönen en Hülkenberg. Mercedes doet in de eerste training geen runs op hypersofts en rijdt daardoor geen toptijden, maar heeft dus nog meer in het vat.

Renault lijkt best of the rest in VT1. Een mindere training is er voor Williams, met Stroll op P18 en Sirotkin op P19, en Stoffel Vandoorne, die de training als twintigste en laatste afsluit. Vandoorne kan daar overigens weinig aan doen, want hij heeft – niet voor de eerste keer dit jaar – problemen met zijn auto. De Belg komt daardoor maar tot elf ronden. Ook voor Charles Leclerc eindigt de training met een kater. Hij raakt de muur met enkele minuten te gaan en moet zijn auto langs de kant parkeren.