*

VT1: Rosberg opent Ardennenoffensief

Mischa Bijenhof

Mischa Bijenhof

21 augustus 2015 11:44

VT1: Rosberg opent Ardennenoffensief
Racepictures

Een versnellingsbakprobleem in het begin van de eerste training weerhoudt Nico Rosberg er niet van om in de slotfase van de sessie alsnog de snelste tijd te klokken op Spa-Francorchamps.

Het snelle circuit in de Ardennen wordt beschouwd als een uitgesproken Mercedes-parcours, maar op basis van de tijden in de eerste vrije training lijken ook de Renault-teams aardig uit de voeten te kunnen op Spa. Max Verstappen onderstreept dit door lange tijd de lijst met topsnelheden aan te voeren.  Daniel Ricciardo, die de training afsluit als derde op slechts drie tienden van Rosberg, is de snelste Renault-coureur. Max Verstappen, Carlos Sainz en Daniil Kvyat komen met hun Renaultmotoren ook goed mee: ze bivakkeren gedurende de hele sessie in de top zes.

Voor Nico Rosberg kent de training een valse start als hij in zijn installatieronde een probleem met de versnellingsbak opmerkt. Hij keert terug naar de pits waar hij lang blijft, om pas in het laatste halfuur van de training weer terug te keren op de baan. Er is dan al een onderbreking geweest na een ongeluk van Pastor Maldonado. De Lotus-coureur maakt eerst een uitstapje buiten de baan in Les Combes, en schiet een ronde later bij Malmedy van de baan. De achterkant van zijn auto doet een stapje opzij, Maldonado kan niet meer corrigeren en de Lotus klettert in de bandenstapels.

Nadat de gehavende Lotus is geborgen kan de sessie worden hervat en nu is ook Rosberg weer van de partij. Hij zet meteen de snelste tijd neer: met een rondje van 1:51,200 is hij een tiende sneller dan Hamilton. Even later scherpt hij dat aan tot 1:51,082. Lewis Hamilton rijdt weliswaar vijf ronden meer dan de Duitser, maar kan toch niet tippen aan diens beste tijd en geeft uiteindelijk twee tienden toe op zijn teamgenoot. Achter de twee Mercedessen is Kimi Räikkönen, wellicht aangemoedigd door zijn contractverlening bij Ferrari, vierde. Hij is flink wat sneller dan zijn teamgenoot Sebastian Vettel, die wel als vijfde geklasseerd wordt maar met een gat van een halve seconde op Räikkönen niet tevreden zal zijn.

Max Verstappen kent een drukke ochtend. Hij rijdt maar liefst 27 ronden, het hoogste aantal van iedereen, en  klokt een beste ronde van 1:52, 158. Daarmee is hij zevende, op iets meer dan een seconde van Rosberg. De Nederlander is in het laatste halfuur van de training vrijwel voortdurend op de baan te zien. Kennelijk heeft Toro Rosso al in de eerste training gelegenheid om met lange runs aan de slag te gaan. Ook Carlos Sainz rijdt in de slotfase vrijwel onafgebroken zijn rondjes. De Spanjaard eindigt de training als achtste.

Een stuk stroever verloopt het bij McLaren , dat dit weekend over een verbeterde Honda-motor beschikt. Fernando Alonso en Jenson Button besteden de eerste drie kwartier van de sessie voornamelijk aan het drinken van koffie in de pitbox van het team, maar in het laatste halfuur komen de Brit en de Spanjaard toch nog in actie. Erg hard gaat het allemaal nog niet, getuige de  maar in elk geval blijft het spul allemaal heet. Alonso sluit de training af als zestiende, Button wordt achttiende.

 

 

Resultaten GP België 2015 – 1e Vrije Training

Ga naar alle GP België 2015 uitslagen