Max Verstappen zet in de eerste vrije training in Monaco de tweede tijd achter Hamilton neer.

Het heeft ’s nachts flink geregend in Monaco. De baan heeft nog vochtige plekken als om tien uur het licht op groen gaat. Maar in elk geval droog genoeg voor droogweerbanden, want na een rondje op intermediates komt elke coureur meteen weer binnen.

Hamilton en Rosberg gaan als eerste coureurs de baan op en zetten ook de eerste tijden neer. Hamilton rijdt 1:22.103, wat nog altijd ver verwijderd is van wat miogelijk is op Monaco. De poletijd van 2014 was 1:15.989.

Zoals gebruikelijk gaat in de eerste bocht regelmatig een coureur rechtdoor. Kwestie van niet insturen, de auto omgooien en weer verder gaan. Rosberg heeft een momentje vlak voor het zwembad. Met de rechterkant raakt hij de vangrail en komt onmiddellijk binnen om de auto te laten inspecteren. Na een half uur gaat hij weer de baan op en dan wordt het stuivertje wisselen met Hamilton bovenaan de tijdenlijst. Hamilton is halverwege de training de snelste met 1:19.196, een halve seconde voor Rosberg. Het gat met de rest van het veld is op dat moment drie seconden.

De Toro Rosso-coureurs zijn de eersten die daar wat aan gaan doen. Verstappen en Sainz rijden de derde en vierde tijd, maar nog altijd is Verstappen 1,7 seconden langzamer dan Hamllton, die bovendien zijn tijd verbetert tot 1:18.750.

Sebastian Vettel is de eerste die in de buurt komt van de tijd van Hamilton. Hij rijdt vier tienden langzamer dan de Mercedes en nestelt zich op de tweede plaats, ondanks een  momentje voor het opkomen van het rechte stuk. Hij houdt de Ferrari maar net uit de vangrails.

Met nog een half uur te gaan staan de Mercedessen en de Ferrari’s op de eerste vier plaatsen, het beeld kortom van het hele seizoen. Rosberg is een seconde langzamer dan Hamilton.

Jenson Button kan pas na een uur de baan op na problemen met de McLaren-Honda. Uiteindelijk komt hij nog tot 15 ronden en de twaalfde plaats, pal achter Alonso.

In de slotminuten verrassen de Toro Rosso’s. Max Verstappen haalt zijn doel om veertig ronden te rijden. Tijden zijn niet belangrijk, stelde hij. Maar toch rijdt hij bijna de snelste tijd! Hij komt slechts 15/100e van een seconde tekort op Hamilton. De tweede plaats is de hoogste klassering totnogtoe voor Verstappen. Sainz staat achter Ricciardo en Vettel op een vijfde plaats.

Alle coureurs hebben hun tijden gereden op de soft-banden, de harde van de twee beschikbare compounds in Monaco.