Sebastian Vettel heeft in de eerste vrije training van het seizoen 2013 de snelste tijd geklokt. Op een zonnig en relatief warm Albert Park blijft Vettel de Ferrari’s van Felipe Massa en Fernando Alonso voor.

Als er al sprake van is dat iedereen na een lange winter staat te popelen om weer te gaan racen, dan is daar bij aanvang van de eerste vrije training weinig van te merken. Nadat iedereen een installatierondje heeft gereden blijft het bijna een half uur stil op het circuit. De McLarens van Jenson Button en Sergio Perez rijden als enige nog een rondje door, maar getuige hun lage snelheid zijn ook dat controlerondjes.

De eerste die er flink de sokken inzet is lokale favoriet Daniel Ricciardo. Het blijkt het startschot van een uur vol actie, want vrijwel al zijn concurrenten volgen zijn voorbeeld. Kimi Räikkönen is de eerste coureur die namens de topteams een tijd neerzet: hij rondt het circuit in iets meer dan 1 minuut 28.

Het circuit biedt nog niet erg veel grip en ook de nieuwe Pirellibanden zorgen nog voor vraagtekens. Hoewel het deze week in Melbourne al veel warmer is geweest dan de 23 graden die vrijdagmiddag op de thermometer staan, hebben de nieuwe Pirellibanden tijdens de wintertests hun werk in veel koudere omstandigheden gedaan. Dat er hier en daar wat coureurs hun rempunt missen is daarom geen verrassing.

Het drama blijft beperkt tot uitglijders van onder andere Massa, Gutierrez, Rosberg en Charles Pic, terwijl Paul di Resta voor meer spektakel zorgt, door met zijn Force India de grindbak weer uit te rijden.

Uiteindelijk is Sebastian Vettel de snelste man, op minder dan een tiende gevolgd door Felipe Massa. De McLarens blijven wat achter: Button eindigt als negende, Perez als elfde. Voor Giedo van der Garde verloopt zijn eerste vrije training zonder problemen: hij is lang sneller dan zowel zijn teamgenoot Charles Pic als Marussia-coureur Max Chilton, maar in de slotminuten komen die allebei langszij, zodat Van der Garde na 18 ronden de 22ste en laatste plek inneemt.

 

Klik hier voor de volledige uitslag: