Lewis Hamilton heeft de rollen omgedraaid in de tweede vrije training: nadat Kimi Räikkönen hem net klopte in VT1, was Hamilton na de lunch het snelst.

In de eerste training was het verschil tussen Räikkönen en Hamilton 0.053 seconde in het voordeel van de Fin, maar in VT2 was het Hamilton die met iets meer marge de snellere was: 0.262 seconde.

Räikkönen, eerste in VT1, was tweede in VT2.

Het was aardig stuivertje wisselen gedurende het eerste halfuur, met behalve Hamilton en Räikkönen ook hun teamgenoten – en Max Verstappen – die nog even bovenaan stonden.

Na 37 minuten was het echter Hamilton die een 1:44.753 liet noteren. Hij pakte daarmee definitief de koppositie af van Räikkönen, nadat die deze kort daarvoor van Valtteri Bottas had overgenomen.

Bottas eindigde de sessie ook als derde, voor Verstappen. Na de eerste drie kwartier was het tijd voor racesimulaties, al werden die al snel – rond het uur – verstoord door neerslag.

Het ging eerst om wat druppels, maar naarmate de sessie vorderde werd duidelijk dat het eerder harder zou gaan regenen dan opdrogen, en dat gebeurde dan ook.

Red Bulls Daniel Ricciardo en Fernando Alonso probeerden het nog wel op intermediates, maar hun oordeel over de weersomstandigheden was duidelijk: “Het regent te hard.”

Alonso probeerde het nog even op intermediates, maar het was te nat.

Het betekent dat de rangschikking niet meer veranderde, met achter de top vier Sebastian Vettel op P5 en Ricciardo, die tijd verloor door een “probleem met de auto” op de zesde plek.

De teamgenoot van Verstappen deed zijn kwalificatiesimulatie op ultra softs later dan de andere coureurs van de topteams, waarbij hij daarna een paar foutjes maakte tijdens zijn run.

De Australiër eindigde zo op de zesde plek, met het verschil – 1.3 seconde op Hamilton – dus behoorlijk vertekend, ook gezien Verstappens achterstand.

De top tien werd verder vol gemaakt door Nico Hülkenberg, Esteban Ocon, Carlos Sainz en de zo geplaagde Renault-coureur Jolyon Palmer, voor wie het een prima vrijdag was.

Stoffel Vandoorne kon zijn tiende plek uit VT1 niet vasthouden en moest het met P14 doen. Zijn McLaren-teamgenoot Fernando Alonso was een halve tel sneller, wat hem P11 gaf.

Williams-coureur Felipe Massa deed niet mee aan de tweede training. Zijn auto was behoorlijk beschadigd geraakt bij een klapper in VT1, waardoor er nog reparatiewerk vereist was tijdens VT2.