Mercedes zette de toon tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. Valtteri Bottas reed op de hypersoft al vroeg tijdens de training met een 1:37.236 de snelste tijd. Max Verstappen en Daniel Ricciardo sloten aan op plek twee en drie.

De eerste vrije training was nog niet representatief voor de raceomstandigheden: hij werd verreden in de volle zon, terwijl tijdens de Grand Prix de nacht zal invallen. De tweede vrije training komt wel overeen met de werkelijkheid tijdens de race. Onder een ondergaande zon waagt Lance Stroll als eerste een rondje, hij gaat rond in een 1:41.081 op de roze hypersoft. De Ferrari’s volgen direct, met als verschil dat zij op de supersoft rijden. Er wordt in de eerste fase vooral op de supersofts en de ultrasofts gereden.

Vonken komen onder Renault van Carlos Sainz vandaan. © Sutton Images.

Kerbstone slaat hard terug
Na een klein half uur gaat Max Verstappen hard over de kerbstones heen. Het gaat om de befaamde sausage bij het ingaan van de laatste bocht, de langwerpige, op een door de lengte doorgesneden saucijs lijkende, kerbstone. Verstappen vreest voor beschadiging van de vloer en laat deze in de pitbox controleren, maar met nog vijftig minuten te gaan komt hij weer buiten. Charles Leclerc gaat wat later ook hard over de kerb heen en moet eveneens gecontroleerd worden, maar kan later zijn weg weer vervolgen.

Hypers
Met nog een uur te gaan gaan beide Ferrari’s op de hypersofts naar buiten. Kimi Räikkönen zet een 1:37.461 neer, waarmee hij de snelste tijd van Verstappen uit de eerste training verbetert. Steeds meer rijders kiezen ervoor om de  snelle, roze hypersoft onder hun wagen te monteren. Valtteri Bottas rijdt daarmee een 1:37.236 en is voorlopig de snelste man. De hypersoft is de zachtste band dit weekend waar de coureurs uit kunnen kiezen. Vanwege het gladde asfalt nam Pirelli vooral zachte compounds mee.

De Ferrari’s maakten veel gebruik van de rode Supersoft, de hardste compound van het weekend. © Sutton Images.

De laatste fase van de training werd nog erg druk. De coureurs gaan in het laatste half uur op de supersoft en de ultrasoft naar buiten. Deze banden zijn harder dan de hypersoft, waarmee de coureurs eerder in de training hun snelste tijd neerzette. Daarom werd de 1:37.236 van Bottas niet meer verbeterd. Max Verstappen en Daniel Ricciardo sloten aan op plek twee en drie, Lewis Hamilton bezette de vierde plek. De Ferrari’s volgden op plek vijf en zes.