Valtteri Bottas heeft de snelste tijd gereden tijdens de tweede vrije training in Brazilië. Teamgenoot Lewis Hamilton sloot aan op de tweede plek, Sebastian Vettel reed de derde tijd. Max Verstappen eindigde de training op de vijfde plek.

Tijdens de eerste vrije training bleef het, op een paar druppeltjes na, droog. De sessie was vrij druk, er was altijd wel iemand op de baan. In tegenstelling tot de eerste training waren er geen vrijdagrijders bij, alleen de vaste coureurs kwamen in actie.

Verschillende coureurs begonnen de training op de hardste compound die Pirelli meenam naar Brazilië, de mediumband. Vettel zorgde al gauw voor een hilarische boordradio. “Er hangt iets tussen mijn benen, en niet wat je denkt dat het is. Het is tussen mijn voeten.” Toch reed hij door, maar toen hij na een half uur binnenkwam, keek hij uitgebreid in zijn cockpit wat hem bezig had gehouden.

Nico Hulkenberg bekijkt de schade.

Na enkele minuten werd de training stilgelegd door een crash van Nico Hülkenberg. De Duitser parkeerde zijn Renault in de laatste sector in de vangrail. Na een korte onderbreking werd de training hervat. Het gros van de coureurs ging op de soft naar buiten, enkel Räikkönen reed op de rode supersoft. Dat veranderde na een half uur. Veel coureurs wisselden hun medium of soft in voor de supersoft. Op de zachtste compound verbeterden de meeste rijders hun tijd. Valtteri Bottas was de snelste man, met een 1:08.846. Deze tijd werd niet meer verbeterd in de hele training.

Grote afwezige in de eerste helft van de training was Max Verstappen. Als enige bleef hij binnen staan en terwijl hij uit de auto moest stappen waren de monteurs druk in de weer. Na drie kwartier kon hij alsnog op de soft het asfalt op gaan. Met een 01:09.339 reed hij zijn snelste tijd, goed voor de vijfde plek.

Hierna gebeurde er weinig opvallende dingen. Iedereen reed zijn rondjes, voelde de banden aan en probeerde kilometers te maken. Wat opviel was dat Vettel flinke slijtage had aan zijn rechter achterband, zowel bij soft als supersoft. Er is dus werk aan de winkel voor Ferrari. De verschillen tussen de compounds lijken niet erg groot te zijn dit weekend, evenals de verschillen tussen de drie topteams. Het belooft dus spannend te worden.

Morgen om 15:00 is de derde vrije training. Volg deze in ons liveblog.