Niet Red Bull, maar Ferrari zet de snelste tijden neer in de derde vrije training. Dat komt mede door een akkefietje van Max Verstappen met Jolyon Palmer.

Na de problemen van de eerste trainingsdag stuurt Mercedes zijn coureurs naar buiten met twee verschillende afstellingen. De W08 heeft in Maleisië een reeks updates, waaronder een nieuwe vloer – op vrijdagochtend via de achterdeur afgeleverd in de paddock – een nieuwe voorvleugel en een hele reeks flapjes op de barge-boards. Na de tegenvallende tijden op vrijdag wil het team weten of het eigenlijk wel werkt. Daarom rijdt Lewis Hamilton met de oude onderdelen en heeft Valtteri Bottas de opdracht gekregen kilometers te maken met het nieuwe pakket.

Na een uur rijden bedraagt het verschil twee tienden, in het voordeel van Bottas. Die is daarmee nog altijd bijna en halve tel trager dan Kimi Räikkönen, die de snelste tijd laat noteren. Zijn teamgenoot Sebastian Vettel eindigt als tweede, maar de Duitser moet vlak voor het eind van de sessie naar binnen omdat zijn Ferrari blijft steken in de tweede versnelling.

Ook Kevin Magnussen is voortijdig klaar met trainen door een motorprobleem. Fernando Alonso spint in zijn eentje, terwijl Max Verstappen in de rondte getikt wordt door Jolyon Palmer. Het kost de Brit zijn voorvleugel, en mogelijk nog een gridstraf. Verstappen blijft steken op de zesde plaats, omdat hij zijn kwalificatiesimulatie tot het laatst uitstelt en zijn tweede run gedwarsboomd ziet door Palmer.

UPDATE: Max Verstappen moet zich melden bij de stewards wegens de aanrijding met Palmer.