Lewis Hamilton heeft de snelste tijd genoteerd in de derde vrije training voor de Grand Prix van Rusland. Max Verstappen sluit de sessie af op de vijfde plaats.

Fernando Alonso is de snelste man in de openingsfase, maar heeft alleen concurrentie van Williams-rijders Sergej Sirotkin en Lance Stroll. Tegen de Ferrari’s is hij niet opgewassen. Kimi Räikkönen duikt ruim twee seconden onder de tijd van Alonso en verbetert zich later met nog eens een seconde, terwijl Sebastian Vettel een halve seconde sneller is dan zijn teamgenoot.

Valtteri Bottas strandt aanvankelijk op acht honderdsten van Vettel, maar buigt zijn achterstand dan om in een kleine voorsprong van vijf honderdsten. Lewis Hamilton begint voortvarend aan zijn eerste snelle ronde, maar verliest tijd in de middelste sector door iets te wijd te gaan. Hij sluit aan op de derde plaats, een tiende achter Bottas, die zich niet kan verbeteren omdat hij Brendon Hartley op zijn pad treft. Hamilton doet dat wel, hij pakt de koppositie met anderhalve tiende en verdubbelt die marge even later.

Max Verstappen zoekt naar een goede positie op de baan om een snelle ronde neer te zetten, maar rijdt daarbij wel in de weg van Pierre Gasly. Verstappen zit ook zichzelf in de weg, want hij schiet even rechtdoor. Hij duikt derhalve de pits voor een aanpassing aan de afstelling van zijn voorvleugel en gaat vlug weer verder. Hij komt binnen op de achtste plaats in de tijdentabel, slechts een tiende achter teamgenoot Daniel Ricciardo op de vijfde plaats, maar meer dan anderhalve seconde achter Hamilton. Erg gelukkig met de balans van zijn auto klinkt Verstappen niet.

Met een kwartier te gaan verdringt Bottas zijn teamgenoot Hamilton van de eerste plaats, maar de kampioenschapsleider pareert direct en hoewel hij opnieuw iets laat liggen in de middelste sector is hij een kwart tel sneller. Vettel blijft op zes tienden van Hamilton steken op de derde plaats, net voor Räikkönen. Verstappen stijgt met stip naar de vijfde plaats. Daniel Ricciardo werkt zich op naar plek zes, maar is een halve seconde langzamer dan zijn teamgenoot.

Vettel wil nog even een proefstart doen aan het eind van de sessie, maar het wordt een noodstopoefening, want het licht aan het eind van de pitstraat springt net op rood.