Mercedes heeft tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Brazilië zijn positie bovenaan de tijdenlijst behouden. Maar veel scheelde het niet: het gat tussen snelste man Valtteri Bottas en Sebastian Vettel (vierde) was slechts 0,058 seconde.

Bottas reed zijn snelste ronde op Interlagos in een tijd van 1:09,281. Daarmee zat hij net iets boven de beste rondetijd die teamgenoot Lewis Hamilton vrijdag had gereden. Hamilton was dit keer tweede, na twee eerste plekken op vrijdag. Hij was maar 5 duizendsten van een seconde langzamer dan Bottas.

De Mercedessen waren vrijdag al twee keer eerste en tweede. Hun voorsprong op de Ferrari’s was toen wel groter. Kimi Räikkönen, op de derde plek, moest zaterdagochtend maar 45 duizendsten toegeven op Bottas. Hij was dus 13 duizendsten sneller dan stalgenoot Vettel.

Groot verschil met de rest
Het verschil tussen de top vier en de rest was groot. Daniel Ricciardo reed in zijn Red Bull de vijfde tijd, bijna een seconde achter Bottas. De Australiër was net iets sneller dan Fernando Alonso, die in zijn McLaren-Honda weer eens een sterke sessie reed. Achter hem legden de Force India’s beslag op de plekken zeven en acht, met Sergio Pérez 35 duizendsten voor Esteban Ocon.

Max Verstappen kende een problematische training. Zijn Red Bull gleed alle kanten op. Verstappen klaagde op de boordradio over onderstuur. Een spectaculaire spin zorgde ervoor dat Verstappen geen snelle ronde op supersofts kon rijden, als enige coureur van het veld. Hij eindigde als negende, 1,2 seconde achter Bottas.

De enige die echt problemen tegenkwam in de derde trainingssessie was Lance Stroll. De Williams-coureur viel al na tien minuten stil op het circuit. Zelf vermoedde hij een versnellingsbakprobleem. Stroll kwam de rest van de training niet meer in actie.