Sebastian Vettel heeft de slottraining in Singapore als snelste afgesloten. De Duitse Ferrari-coureur was ruim drie tienden sneller dan teamgenoot Kimi Räikkönen en zelfs een halve seconde rapper dan titelrivaal Lewis Hamilton.

Räikkönen beet het spits af in de zaterdagtraining, met een tijd van 1:40.012, al duurde het niet lang voor Vettel daar net onder dook, met 0.004 seconde verschil. Toen het op het eind van de sessie tijd was voor de kwalificatiesimulaties, zette Vettel een grotere stap naar voren dan de Fin. Op hypersofts kwam Vettel tot 1:38.054, met Räikkönen die uiteindelijk op 0.362 seconde eindigde.

De Mercedes-coureurs eindigden als derde en vierde, met Lewis Hamilton nipt voor Valtteri Bottas. Ze keken allebei echter tegen meer dan een halve seconde achterstand op Vettel aan. Red Bull wist het verschil niet binnen de seconde te houden. Daniel Ricciardo pakte P5 met 1.132 achterstand, Max Verstappen zat binnen een tiende van zijn teamgenoot en was daarmee zesde.

Voor Verstappen was het zeker geen probleemloze sessie. De Nederlander stond na zijn installatierondje lang binnen en kwam pas rond het halfuur weer naar buiten. Hij klaagde daarbij over de radio over gekke geluiden uit de motor, en daarna over hoe de motor niet goed werkte qua engine braking.

Op het eind van de sessie werd Verstappen na zijn vliegende ronde om ‘meer feedback’ gevraagd. “Meer feedback?”, reageerde Verstappen, “Mijn feedback is dat het product achterin deze auto niet doet wat ik wil”, doelde hij op de Renault-motor van zijn Red Bull. Verstappen had kort daarna ook nog last van Saubers Marcus Ericsson die in de weg reed, al liep het gelukkig zonder brokken af.

Achter de top zes was de zevende plek voor Haas-coureur Romain Grosjean, met Esteban Ocon (Force India) op plaats acht. Sergio Pérez en McLarens Fernando Alonso maakten de top tien vol, ondanks klachten van Alonso dat het verkeer op het Marina Bay Street Circuit zo dicht was ‘als een jungle’. De kwalificatie is later in de Singaporese avond, als het (iets) koeler is, wat mogelijk een factor kan zijn.