Of misschien juist dankzij de regen, want als de voorspellingen kloppen, verloopt de kwalificatie later vanmiddag eveneens onder natte omstandigheden. Romain Grosjean is in de laatste training het snelst, Vettel valt stil met versnellingsbakproblemen.

 

Na een kwartiertje komt in de regen in Melbourne met bakken naar beneden. Dat zorgt ervoor dat de snelste tijd van dat moment, gereden door Romain Grosjean, niet meer verbeterd wordt. Fernando Alonso en Felipe Massa zijn wederom snel en bezetten de tweede en derde plek. Maar erg relevant is het natuurlijk niet, want sommige teams komen er in het droge kwartiertje niet aan toe een representatieve tijd te rijden.

Bij Williams staan Valtteri Bottas en Pastor Maldonado zelfs nog helemaal niet op de tijdentabel als het gaat regenen, en ook Lewis Hamilton moet nog aan een vliegende ronde beginnen.

Omdat er meer regen verwacht wordt, is de derde vrije training allesbehalve verspilde moeite. Het is even een kwartiertje stil op de baan, maar als de slicks zijn vervangen door regenbanden komt het hele spul weer in actie. Voor Sebastian Vettel is het van korte duur. Hij moet na negen rondjes zijn Red Bull parkeren met een hydraulisch probleem.

De rest glibbert er vrolijk op los op het circuit dat behalve veel plassen ook een forse hoeveelheid herfstbladeren te verwerken krijgt. Het is nazomer in Melbourne en de regen en wind geven Albert Park binnen een paar minuten tijd een gure aanblik. En dat terwijl het eerder deze week nog 38 graden was.

Ongelukken doen zich niet voor, kleine uitglijders wel. Giedo van der Garde schiet even rechtdoor in de eerste bocht maar rijdt na zijn voortijding afgebroken training van gisteren wel het meeste aantal ronden: 20 stuks, en hij is ruim drie tienden sneller dan teamgenoot Charles Pic.

Nico Hulkenberg laat zien dat het beter kan door in bocht twaalf op hoge snelheid door het gras te gaan, en ook teamgenoot Gutierrez verkent de grenzen van het circuit. Verder overtreedt Adrian Sutil de regels door ondanks het verbod op DRS toch met opengeklapte achtervleugel over het rechte stuk te razen.

Tegen het eind is het zo droog dat de intermediates gebruikt kunnen worden, maar de teams zijn voorzichtig met het gebruik van die tussenband.  Er mogen gedurende het weekend maar vier sets van gebruikt worden.

Bekijk hier de volledige uitslag