De reden dat Charles Leclerc zo hard voor zichzelf is en zijn fouten zo openlijk toegeeft, is dat hij denkt dat je ‘er niet beter van wordt door naar excuses te zoeken’. Daarnaast hoopt hij met zijn eerlijkheid bij te dragen aan een cultuur binnen Ferrari waarin mensen van hun fouten leren.

Dat vertelt de Ferrari-coureur in een uitgebreid interview met de BBC. Leclerc staat erom bekend dat hij zichzelf publiekelijk flink de maat kan nemen na een fout of crash, zoals eerder dit jaar in Frankrijk. Daar crashte hij uit de race terwijl hij aan de leiding reed. De Monegask was daarna erg hard voor zichzelf. ‘Als ik zo blijf rijden, verdien ik het niet om kampioen te worden’, verklaarde hij.

Lees ook: Leclerc gaat rijstijl niet aanpassen: ‘Geeft me meestal juist een voordeel’

Gevraagd door de BBC waarom hij zich zo opstelt, antwoordt de coureur die zichzelf ooit na een crash in Bakoe over de radio meermaals als ‘stupid‘ typeerde, dat hij zich niet achter excuses wil verschuilen en niet wil ontkennen dat hij fouten maakt. “Soms is het bovendien voor iedereen ook wel duidelijk dat iets een rijdersfout is. Ik snap niet dat sommige coureurs dan iets roepen als: ‘het kwam door de wind’.”

“Natuurlijk, dat kan soms zo zijn, maar ik denk dat maar zo’n één uit de tweehonderd crashes aan iets geks te wijten zijn. Ik vind het gewoon tijdverspilling om naar dat soort excuses te zoeken. Dan word je er als coureur ook niet beter van, maak je geen vooruitgang”, denkt Leclerc. Daarnaast, vervolgt hij, is het binnen een team belangrijk fouten toe te geven. “Want dan weten ze dat ik eerlijk ben.”

“Als ik heel eerlijk ben, dan hoop ik dat hetzelfde geldt voor de mensen met wie ik werk. Uiteindelijk leer je daar allemaal het meest van. Binnen Ferrari is dit ook het geval”, benadrukt Leclerc, die verderop in het interview ook erkent dat Ferrari ook fouten heeft gemaakt en dingen beter moet doen. “Maar ik ben wel altijd harder voor mezelf dan als andere mensen fouten maken”, zegt hij.

Ferrari is dit jaar samen met Red Bull veruit het sterkste team. Nadat Leclerc aanvankelijk op titelkoers lag, heeft Max Verstappen de rollen omgedraaid. Mede door fouten van Ferrari en Leclerc staat Verstappen – met nog negen races te gaan – tachtig punten voor. Zo wordt kampioen worden steeds moeilijker, weet Leclerc. “Maar totdat het rekenkundig niet meer mogelijk is, wil ik erin blijven geloven.”

Lees ook: Lamgeslagen Leclerc lijkt het ook niet meer te weten: ‘We moeten ons herpakken, alweer…’