Geachte redactie

Wat is nu precies het verschil tussen Nascar en Nascar Busch???
Ik hoop dat u me dat kan vertellen.

Ms van Dijk
Schagen
Hallo,

Goede vraag, ik denk dat veel Europese autosportfans in het duister tasten als het om NASCAR gaat. Maar in principe is het eenvoudig: je hebt in Amerika drie zogenaamde stock-car klassen. De NASCAR, de Busch-series en de Truck-series. Die laatste is eenvoudig te onderscheiden omdat daar met pickup-trucks gereden wordt. De optische verschillen tussen NASCAR (ook wel: Nextel-cup) en de Busch series zijn een stuk kleiner. Kort gezegd is de Nextel de eredivisie van de NASCAR, terwijl de Busch-series de Jupiler-League vormt.

Wat is dan het verschil? De motoren zijn namelijk in alledrie de klassen hetzelfde: een 5,7 liter V8. Alleen rijdt de Nextel-cup met veel grotere carburateurs, waardoor die auto’s op een rijker lucht/brandstofmengsel lopen. Dit resulteert in een groter vermogen (850 pk voor de Nextel vs 750 voor de Busch en truck-serie) en een hoger koppel.

Verder hebben Nextel-auto’s een iets langere wielbasis en zijn er kleine verschillen in de aërodyamica. Over het algemeen wordt gesteld dat Busch-auto’s een iets betere wegligging hebben.

Groet

Mischa Bijenhof