Een tijdje geleden keek ik het jaaroverzicht van het seizoen 2006 en daarin zag ik de twee overwinningen van Felipe Massa. Wat ik zag was dat in Turkije Massa naar het passeren van de finish zijn gordels afdeed en half uit de cockpit van zijn Ferrari hing! Mag dat eigenlijk wel?Zover ik weet mag de coureur zijn gordels pas af doen als deze uit de auto stapt in het Parc Fermé of na een crash/spin. Het lijkt mij dat Massa hier een straf voor hoort te krijgen zoals een boete of het afnemen van zijn finishpositie. Nou is het zo dat Alonso die race als tweede finishte. Als Massa nou een straf hiervoor had gekregen had Alonso weer twee punten uitgelopen op Schumacher.

Het tweede dat mij opviel was de race in Brazilië: na het passeren van de finish pakt Massa een vlag aan. Ik dacht dat dit ook niet mocht .

Nou zou ik wel eens willen weten wat nou wel en niet mag na het finishen van de race. Mogen de gordels nou wel af, mag je iets aanpakken van je fans, mag je donuts draaien?

Alvast bedankt voor het antwoorden van mijn vraag

m.v.g

Randy Brouwer

———————–

Hallo Randy,

Ik begrijp dat je een fan van Fernando Alonso bent? Geeft niks hoor, en je hebt gelijk dat de regels over de finish van een race wat verwarrend zijn. Volgens de sportieve reglementen van de FIA moet een coureur na het afvlaggen van een race direct doorrijden naar het Parc Fermé. Tijdens die ronde mag hij niet inhalen (tenzij strikt noodzakelijk, artikel 159) of stoppen. Ook mag hij geen voorwerpen aannemen, behalve van een baancommissaris en dan ook nog alleen wanneer dat strikt noodzakelijk is.

Je leest het al: die regels worden nogal ruim gehanteerd. Want hoe vaak zien we niet dat coureurs even naast elkaar gaan rijden om elkaar te feliciteren en elkaar vervolgens passeren? Dat mag dus niet. Wie een vlag aanneemt begaat zelfs twee overtredingen: stoppen mag immers ook niet. Een donut draaien is helemaal uit den boze. Vreemd eigenlijk, want in de Champ Cars zijn ze er gek op. Er mag dus van alles niet, maar gek genoeg schrijven de regels niets over de snelheid waarmee die laatste ronde na de finish op weg naar het Parc Fermé moet worden afgelegd.

Over het losdoen van gordels zegt het reglement niets, maar het is ongetwijfeld de bedoeling dat die vast blijven zitten tot de coureur in het Parc Fermé is aangekomen.

Groet,

De redactie.