De Australische ex-Formule 1-coureur Mark Webber denkt dat de Grand Prix van Australië er goed voor staat en ziet de race haar positie als seizoensopener niet verliezen, ook niet met alle veranderingen die Liberty Media doorvoert. Webber denkt verder dat Melbourne zich gelukkig mag prijzen dat het de seizoensopener is.

“Het verschil in anticipatie voor de eerste of de derde race is namelijk gigantisch”, zegt Webber wat dat laatste punt betreft in gesprek met de Australische krant The Age. Los daarvan ziet Webber, die van 2002 tot en met 2013 Formule 1 reed, daarna in het WEC aan de slag ging en tegenwoordig voor de tv werkt, dat de race sowieso populair is in de paddock. “Melbourne staat zeker in de top drie. De race is enorm populair bij de teams en onder coureurs, journalisten en fotografen – bij iedereen die er wel eens is geweest.”

Webber kwam in de Formule 1 tot 215 races en 9 overwinningen. Hij werd daarna, in 2015, kampioen in het WEC.

Melbourne hoeft zodoende niet bang te zijn haar plekje als eerste op de kalender te verliezen, denkt Webber, tegenwoordig ook actief in het bestuur van de Grand Prix-organisatie. “De race wordt al twee decennia zó goed ontvangen, dat ik geen reden zie om de status als seizoensopener te verliezen.” Sinds Melbourne in 1996 op de kalender verscheen, moest het haar positie als seizoensouverture alleen in 2006 en 2010 aan Bahrein laten.

Hoewel Formule 1-eigenaar Liberty Media denkt over het in de toekomst ‘regionaliseren’ – per werelddeel indelen – van de kalender, meent Webber dat het feit dat de sport overweegt de wintertests naar bijvoorbeeld Bahrein te verplaatsen ook met dit soort ontwikkelingen goed nieuws is voor Melbourne. “Als je test in het Midden-Oosten ben je al mooi onderweg naar Australië. Bij de coureurs is het toch ingebakken dat Australië de eerste race is.”

Het contract tussen Melbourne en de Formule 1 loopt volgens Australische media nog tot en met 2023. Toch is de toekomst van de Grand Prix niet onbesproken. De Australische belastingbetalers, zoals dat dan wordt genoemd, dienden in 2017 omgerekend 35 miljoen euro bij te leggen voor de race. Dit soort kosten maken de toekomst van de Grand Prix op Albert Park een haast jaarlijks terugkerende discussie. De afgelopen jaren hebben ook plannen de ronde gedaan voor een race in Sydney of een terugkeer naar de straten van Adelaide.

Webber in actie voor Red Bull in Melbourne, in 2012.