Een speciale race vraagt om een speciale helm. Zo dacht Daniil Kvyat ook in Rusland. Voor zijn thuisrace had de Toro Rosso-coureur een speciale helm meegenomen. Gloednieuw, geheel in stijl van de vlag van Rusland.

Uiteindelijk zou Kvyat deze helm nooit mogen dragen, omdat de FIA hem geen toestemming gaf. De Rus had namelijk al eens eerder een speciale helm gedragen dit seizoen, tijdens de Grand Prix van Italië, de thuisrace van Toro Rosso. In de regels staat dat de coureurs gedurende het seizoen met een overwegend gelijkend helmontwerp moeten rijden. Ze krijgen echter één speciale vrijstelling per seizoen. Omdat Kvyat een rode helm had gedragen in Italië mocht hij dus niet met zijn speciale Rusland-helm rijden.

”Bullshit”, noemde Kvyat het. Sebastian Vettel, Max Verstappen en ook Lewis Hamilton zijn het met Kvyat eens. ”Bullshit”, noemt Vettel de regel. ”Bullshit”, vindt Verstappen. Het laat zich raden wat Hamilton van de regel vindt.

De regel werd in 2015 geïntroduceerd om duidelijkheid te scheppen voor de fans. Als de coureur steeds dezelfde helm draagt, met slechts een enkele uitzondering dus, is voor de fans meteen duidelijk wie er achter het stuur zit. Maar is dat niet ondertussen overbodig geworden, nu er grote nummers op de voor- en zijkant van de auto’s staan?

De nummers van de coureurs zijn duidelijk zichtbaar op de auto’s. Foto: Motorsport Images

Uiting van creativiteit
Het bekendste voorbeeld van iemand die van speciale helmen houdt is natuurlijk Vettel. De Duitser maakte er een gewoonte van om in zijn Red Bull-tijd elke race wel met een aparte helm te komen. En dan hebben we het niet over de subtiele kleine aanpassingen die de Duitser gedurende dit seizoen aan zijn helm heeft aangebracht. In Australië 2013 komt Vettel met een felblauwe helm, terwijl hij later in Bahrein een hommage brengt aan het Red Bull Stratos-project en misschien wel met zijn mooiste helm ooit komt, met het design van een astronautenhelm.

De helm is, zoals Lewis Hamilton zelf ook zegt, een kunstvorm voor de coureur om zich creatief te uiten. ”Wie vindt dat we vrij moeten zijn om onszelf te uiten en meer veranderingen mogen aanbrengen? Ik zou graag willen weten hoe jullie hierover denken”, vroeg Hamilton op zijn Instagram-account. Het antwoord? Een overduidelijke meerderheid is het eens met de Brit: het is onzin.

Ik kan er nog meer woorden aan besteden, maar een overzichtje van de mooiste ‘one-off’ helmen van de afgelopen jaren zegt meer dan duizend woorden.